Τον χαβά του ο Ερντογάν για τους οκτώ αξιωματικούς και στη συνέντευξη Τύπου

"Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου" απάντησε ο Τσίπρας

Ακόμη και στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα επέμεινε ο Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν να ανακινεί το ζήτημα των οκτώ κατ’ αυτόν πραξικοπηματιών, ύστερα και από τη σημερινή επικήρυξή τους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών αποτέλεσε «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία, να υπενθυμίζει τις συνεχείς  παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και να ζητά σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.       

Μαραθώνια η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Τσάι και χαμόγελα και για Μπέτυ Μπαζιάνα - Εμινέ Ερντογάν

Με χαμόγελα ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
 

Ο Τούρκος  πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τον  κ. Τσίπρα να εκδώσει τους οκτώ και να μην γίνει η Ελλάδα χώρα ασφαλής για γκιουλενιστές και μέλη του  PKK,  ενώ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη  Χάλκη ζήτησε ως...  αντάλλαγμα την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη!  

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε διαβεβαιώσει  ότι η  Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει  τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και  ότι «όλα τα θέματα Ελλάδας - Τουρκίας μπορούν να λύνονται με βάση το διάλογο και διεθνές δίκαιο. «Μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα συζητώντας με τον φίλο μας» τόνισε χαρακτηριστικά.   

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης  ανέφερε ότι «οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ρωμιοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούν γέφυρες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα προς τη βελτίωση της ζωής τους.

Για το Κυπριακό ζήτησε «να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης για το κυπριακό, με βάση την ισοτιμία των Τουρκοκύπριων», ενώ για το προσφυγικό δήλωσε:  

«Η τουρκική ακτοφυλακή προσπαθήσει να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο», ανέφερε ο Tαγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο μεταναστευτικό, όχι όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για το ζήτημα της τρομοκρατίας ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί οδικός χάρτης με την Ελλάδα για την αντιμετώπισή της, ενώ όπως είπε περιμένει από την Αθήνα να σεβαστεί τα θύματα από την απόπειρα πραξικοπήματος και να μην δίνει άσυλο στους «φυγάδες».

Τσίπρας: Δεν αποδεχόμαστε ότι τα αγκάθια στις σχέσεις μας είναι το κισμέτ μας 

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ήταν «αγκάθι» όπως και η  κράτηση των δύο  Ελλήνων αξιωματικών και πρόσθεσε: 

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, αλλά ευτυχώς δεν το πράξαμε. Ούτε εσείς, ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να βρούμε ειρηνικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών μας».   

Εν συνεχεία ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Η επίσκεψή σας στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη, ακριβώς επειδή μιλήσαμε με ειλικρίνεια»  υποστήριξε επίσης  ο κ. Τσίπρας.
  
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε  «ειλικρινείς» τις συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και επισήμανε ότι οι δύο χώρες μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016 κατά την προσφυγική κρίση. «Καταφέραμε πρώτη φορά να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος σημασίας θέματος. Μπορέσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής ευρωτουρκικής συνεργασίας, να βάλουμε μπροστά την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία και να προωθήσουμε τον διάλογο των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για τη μείωση της έντασης. Την ίδια στιγμή, οι ΥΠΕΞ μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο νησί και φτάσαμε κοντά στη λύση». 

Πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας:  «Δυστυχώς, όμως, ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα στην Τουρκία και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη συνεργασία. Αργότερα υπήρξαν εξελίξεις, προσκόμματα και εμπόδια, ρητορική, στο Αιγαίο οι παραβιάσεις έφτασαν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα».  

Όπως ανέφερε  συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να προχωρήσουν με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, ενώ  σε συνεργασία να συνεργαστούν αναφέρθηκε και για να γίνει πραγματικότητα τα καλοκαίρι  ακτοπλοϊκήσύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης. 

Όπως τόνισε «θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε αργότερα να μιλήσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». 

Ο κ. Τσίπρας  υπενθύμισε και την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας  αλλά και τη σημασία που έχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως  και «την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top