Αποκάλυψη Star: Οι τρείς φάσεις για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων

Τι θα γίνει με τα διαβατήρια

Λίγες μέρες  απομένουν μέχρι τα Σκόπια να υιοθετήσουν το νέο όνομα. To κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, αποκάλυψε ότι το σχέδιο αλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει τρείς φάσεις.

Αν τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ υπογράψουν γρήγορα ή Αθήνα υποσχέθηκε στα Σκόπια να επικυρώσει το πρωτόκολλο εισδοχής στις 8  ή το αργότερο στις   11 Φεβρουαρίου. Αυτόματα θα γίνει η ληξιαρχική πράξη ονοματοδοσίας. Τα Σκόπια θα ανακοινώσουν σε όλους ότι ονομάζονται  Βόρεια Μακεδονία.

Θα ξεκινήσουν τα βαφτίσια που θα κρατήσουν ως τις  15 Φεβρουαρίου για να αλλάξουν οι ταμπέλες στα σύνορα, στα δημόσια κτίρια και τα κρατικά έγγραφα.

Στο τέλος θα εκδοθεί και η ταυτότητα. Από 19 Νοεμβρίου θα γίνονται αιτήσεις για νέες ταυτότητες,  διαβατήρια και πινακίδες οχημάτων και θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί όλα ως το 2024.

«Εδαφικά είμαστε Βόρεια. Είναι γεγονός ότι είμαστε η Βόρεια περιοχή. Θα  είμαστε η Βόρεια Μακεδονία με την μακεδονική γλώσσα και την αλβανική γλώσσα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.  

Όσον αφορά τα διαβατήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποζνιακόφσκι,  αναφέρει:  «Τα παλαιά διαβατήρια που χρησιμοποιούμε σήμερα και εκείνα που θα μπορούσαμε να πάρουμε θα έχουν πλήρη ισχύ μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε το νέο διαβατήριο με το νέο συνταγματικό όνομα». 

Στα διαβατήρια, στη διάρκεια της 5ετίας, μέχρι να μπει στο εξώφυλλο το νέο όνομα, θα γράφεται στα εσωτερικά φύλλα το Βόρεια Μακεδονία,  εκεί που,  μέχρι τώρα,  σφραγίζεται η λέξη FYROM,  στα ελληνικά σύνορα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top