Ένταση με το «καλημέρα» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής από ΝΔ

Η αυλαία της τελικής μάχης για τη Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε σήμερα στις 10 στη Βουλή, όπου ξεκινήσε η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο, με στόχο να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Το κλίμα είναι ήδη πολωμένο, με την αντιπολίτευση να ζητά να κατατεθεί το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων, με τις τροποποιήσεις. Μάλιστα, η ΝΔ έθεσε ως παρεμπίπτον ζήτημα, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε, αφού είχε προηγηθεί... καψώνι του Νίκου Δένδια στην Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε την επανάληψη της έγερσης, για να διατυπωθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από το Προεδρείο της Βουλής,  υποστηρίζοντας ότι είναι μειοψηφία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκαν για δεύτερη φορά, με την προεδρεύουσα αντιπρόεδρο της Βουλής κυρία Χριστοδουλοπούλου να σηκώνει για δεύτερη φορά τους 

«Λοιπόν, διαφωνείτε ότι είναι οι περισσότεροι; Δε θα παίζω εγώ εδώ, εάν δε βλέπετε είναι πρόβλημά σας», είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, απευθυνόμενη σε βουλευτή της ΝΔ, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Έχετε πλάκα, συνεχίστε. Δώστε πόνο».

Καλημέρα με... ένταση

Η Νέα Δημοκρατία, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Νίκου Δένδια, ζήτησε εκ νέου από την κυβέρνηση να καταθέσει το πλήρες νέο Σύνταγμα των Σκοπίων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η συζήτηση στην ελληνική Βουλή: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος που θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Με τις υπάρχουσες διατάξεις μπορούν απλώς να κρατήσουν το Σύνταγμα ως έχει και να κολλήσουν από πίσω όπως θέλουν την τροποποίηση».

Το ίδιο ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ,  ζητώντας να έρθει το Σύνταγμα επίσημα, δια της διπλωματικής οδού, και όχι όπως στην Επιτροπή Εξωτερικών, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος το κατέβασε από... ιστοσελίδα.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε πως οι Σκοπιανοί «εκ του πονηρού δεν πέρασαν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, αλλά θα το κάνουν αφού υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ», παραβιάζοντας όσα προβλέπονταν στη Συμφωνία.

Η Χρυσή Αυγή, δια του κοινοβουλετικού εκπροσώπου της, Ηλία Κασιδιάρη, είπε πως οι αλλαγές των Σκοπιανών στο Σύνταγμά τους είναι άκυρες, καθότι δεν έχουν υπογραφεί, όπως προβλέπεται, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, είπε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αίτηση αντισυνταγματικότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, αναφέρθηκε με σκληρές αιχμές σε όσα είπε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι οι Σκοπιανοί θα μπορούν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Θανάση Παφίλη, είπε πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει «σπέρματα αλυτρωτισμού», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, χαρακτήρισε «απόλυτα επιβεβλημένο να έρθουν όλα τα έγγραφα που ζητούνται και ειδικά το Σύνταγμα των Σκοπίων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία, ότι αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Σκοπιανοί εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις, επικαλούμενος και γνωμοδότηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Στις Πρέσπες «πνίγονται» τα μικρά κόμματα και «ψαρεύουν» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση υπολογίζει να περάσει τη Συμφωνία με τουλάχιστον 151 ψήφους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι ακόμη περισσότερες, καθώς εκτός από τους βουλευτές που έδωσαν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, έχουν εκφράσει πρόθεση να ψηφίσουν τη Συμφωνία ο -διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ- πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Με σύσσωμη την αντιπολίτευση να είναι απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε το βράδυ της Τρίτης από τη Θεσσαλονίκη πως «όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους και υπόλογοι -βέβαια- στην Ιστορία, για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν».

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ψηφισθεί η Συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ εξετάζει το να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Βέβαια, στην Πειραιώς γνωρίζουν πως οι πιθανότητες για να εγκριθεί η πρόταση είναι ελάχιστες, ωστόσο θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν την «κακή» -όπως τη χαρακτηρίζουν-  Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά και να εκθέσουν όσους βουλευτές -εκτός της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- την ψηφίσουν.

Σε περίπτωση που κατατεθεί η πρόταση μομφής, είτε σήμερα είτε αύριο, η συζήτηση στη Βουλή διακόπτεται και πιθανότατα θα ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μέρες.

Πάντως, τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης, όσο και ο Πάνος Καμμένος έχουν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση μομφής, εάν τελικά κατατεθεί.

Θεοδωράκης: Αν καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ θα τη στηρίξω!

Ζάεφ: Ελπίζω ότι θα κυρωθεί η Συμφωνία

Την ελπίδα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί  από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ALSAT-M.

Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία, όταν το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατατεθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση - κάτι που προσδιόρισε ότι αναμένει να γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - να εγκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς, όπως είπε, στην περίπτωση αυτή θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας του, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Επιπλέον ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, να έχει συνάντηση την Άνοιξη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, είτε στα Σκόπια είτε στην Αθήνα. Η πιθανή συνάντηση, είπε, θα εξαρτηθεί πάντως και από τις υποχρεώσεις των δύο, που απορρέουν από την προεκλογική περίοδο στις δύο χώρες (προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ευρωεκλογές, καθώς και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα).
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top