Γιάννος Παπαντωνίου: Η πτώση ενός «τσάρου»

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας οδηγείται στον Κορυδαλλό μαζί με τη σύζυγό του

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών της μεταπολίτευσης (1996 – 2001) και θεωρείται ως ο κύριος εκφραστής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στο ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου μιλά για το ευρώ

Είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας που οδηγείται στη φυλακή, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς κατηγορείται ότι – κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο (2001- 2004) έλαβε μίζες εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών το 2003.

Γιάννος Παπαντωνίου και Άκης Τσοχατζόπουλος στη Βουλή

Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Το κάλεσμα του Ανδρέα και η ένταξη στο ΠΑΣΟΚ

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 27 Ιουλίου 1949 και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία στη Σορβόννη. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Αρχικά δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ωστόσο το 1980, μετά από κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε εντυπωσιαστεί από μία επιστημονική του δημοσίευση, μπήκε στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική.

Η στιγμή που το ζεύγος Παπαντωνίου οδηγείται στις φυλακές

Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981, ενώ από το 1989 μέχρι και το 2004 εκλεγόταν βουλευτής Α’ Αθηνών.

Το 1994 ο Παπανδρέου του εμπιστεύτηκε το υπουργείο Οικονομίας, ενώ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη ανέλαβε το 1996 το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ένταξη στο ευρώ αλλά και... κραχ στο Χρηματιστήριο

Επί της υπουργίας του η Ελλάδα μπήκε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, με τον ίδιο τότε να μιλά για κορυφαία στιγμή στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Εκδήλωση για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Ωστόσο, επί υπουργίας του έλαβε χώρα και το (αποκαλούμενο) «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» το 1999. Το ξαφνικό κραχ και η κατάρρευση του γενικού δείκτη, μετά από πρωτοφανές σερί ανόδου που έφτασε σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας και τις 6.300 μονάδες, «κατάπιαν» τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Για την υπόθεση αθωώθηκαν και οι 36 κατηγορούμενοι, ωστόσο πολιτικά σημάδεψε τόσο τον ίδιο, όσο και την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπαντωνίου ανέλαβε τον Οκτώβριο το 2001 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επί των ημερών του υλοποιήθηκαν αρκετά εξοπλιστικά σχέδια, όπως η αγορά 12 ελικοπτέρων Apache, ο εκσυγχρονισμός έξι φρεγατών και η αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Ο κ. Παπαντωνίου ως υπουργός Εθνικής Άμυνας

Αν και υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, είχε διαφωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό στην επιλογή του να δώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας στον Γιώργο Παπανδρέου το 2004.

Στον κ. Παπανδρέου είχε ασκήσει και σκληρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση ως πρωθυπουργό το 2009 και το 2019, λέγοντας πως «δεν έγινε αποτελεσματική διαπραγμάτευση λόγω αδυναμίας της ελληνικής πλευράς». Μάλιστα, είχε πει πως λόγω της φιλίας που έχει με τον Ντομινίκ Στρος Καν, τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, είχε ρεαλιστική εικόνα των εξελίξεων εκείνη την περίοδο.

Η λίστα Λαγκάρντ και η κλήση της Δικαιοσύνης

Το 2012, με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη λογαριασμού ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου

Το ίδιο έτος, η εισαγγελία διατάσσει έρευνα για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών που υπογράφηκαν επί υπουργίας του κ. Παπαντωνίου.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Γιώργος Παπανδρέου

Το 2014 το ζεύγος Παπαντωνίου καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τέσσερα χρόνια με αναστολή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, ενώ και το εφετείο τους έκρινε ενόχους χωρίς ελαφρυντικά. το 2015. Ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του κατέφυγαν στον Άρειο Πάγο, ωστόσο απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της απόφασης.

Το 2017 ασκείται ποινική δίωξη στο ζεύγος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τους επιβάλλεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη προχωρά στη δέσμευση των λογαριασμών και των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο πρώην υπουργός. Παράλληλα, στο μάτι της Δικαιοσύνης μπαίνει η πώληση της βίλας του ζευγαριού στη Σύρο σε έκταση 5,5 στρεμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα (που δεν έγινε ποτέ γνωστό) είχε ανέλθει σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2018 η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, κάλεσε τον κ. Παπαντωνίου για εξηγήσεις για το σύνολο των δικογραφιών για το πρόσωπό του: από τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά έως τους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου με χειροπέδες

Η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού και της συζύγου του ολοκληρώθηκαν την Τρίτη το βράδυ, με τον ανακριτή και τον εισαγγελέα να συμφωνούν στην προφυλάκισή τους.

Οι λόγοι που αποφασίστηκε η προσωρινή κράτησή τους είναι τρεις:

α) Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.

β) Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος)

γ) Δε συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.
 

 

Πέτρος Κατσαβριάς
pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top