Μάτι και Σκοπιανό καθόρισαν τον ανασχηματισμό

Ποιοι ειναι οι νέοι υπουργοί - Αυτοί που έφυγαν

Εδώ και μήνες, δεν ήταν και το μεγαλύτερο μυστικό ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την έξοδο από το μνημόνιο, προκειμένου να χειριστεί (και επικοινωνιακά) την «επόμενη μέρα» για τη χώρα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τόσο η τραγωδία στο Μάτι, όσο και το Σκοπιανό υπήρξαν καταλύτες στις επιλογές του κ. Τσίπρα.

Αφενός η παραίτηση Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφετέρου η συμφωνία των Πρεσπών, που έχει «ξεσηκώσει» τη βόρεια Ελλάδα, «ανάγκασαν» τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε κινήσεις τακτικής στον ανασχηματισμό.

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη στη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών στον Αλέξη Χαρίτση, που μετακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας. Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Σκουρλέτης, είπε με νόημα πως η κυρία Παπακώστα θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση μετά το μνημόνιο

Κίνηση πρώτη: Ο κ. Τσίπρας αύξησε των αριθμό των βορειοελλαδιτών βουλευτών ή πολιτευτών στην κυβέρνηση (μπήκαν οι Μπόλαρης, Νοτοπούλου, Γιαννακίδης, Τελιγιορίδου).

Κίνηση δεύτερη: Έδωσε διέξοδο στους ΑΝΕΛ, που έχουν πρεσαριστεί από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αφενός μετακίνησε τη Μαρία Κόλλια–Τσαρουχά, από Υφυπουργό Μακεδονίας–Θράκης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και αφετέρου αύξησε την παρουσία των ΑΝΕΛ στο υπουργικό σχήμα με την προσθήκη της Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού: Ποιοι ενοχλήθηκαν και ποιοι είπαν «όχι»

Κίνηση τρίτη: Αύξησε την κυβερνητική πλειοψηφία και πάλι στους 153 βουλευτές με την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, που είχε διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2017, μετά από στήριξη που παρείχε στον Πάνο Καμμένο σε σύγκρουση που είχε στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Κίνηση τέταρτη: Έκανε ολικό restart στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είχε μπει σε περίοδο μεγάλης αναταραχής μετά την τραγωδία στο Μάτι με τις παραιτήσεις τόσο του υπουργού, όσο και των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ποιοι έφυγαν και ποιοι ήρθαν στην κυβέρνηση

Εκτός κυβέρνησης έμειναν 9 υπουργοί.

Ανασχηματισμός: Τα 13 νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ειδικότερα:

-    Ο Πάνος Σκουρλέτης «μετακινήθηκε» από το υπουργείο Εσωτερικών στην κομβική θέση του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Ο Σταύρος Κοντονής αποχώρησε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πληροφορίες θέλουν τον βουλευτή Ζακύνθου να είναι δυσαρεστημένος και να έχει απορρίψει πρόταση του κ. Τσίπρα για να είναι ένας εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έφυγε από τη θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Ο Γιάννης Τσιρώνης έφυγε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

-    Η Λυδία Κονιόρδου αποχώρησε από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

-    Ο Βαγγέλης Αποστόλου αποχώρησε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-    Ο Γιάννης Αμανατίδης έφυγε από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών.

-    Ο Γιάννης Μπαλάφας έφυγε από τη θέση του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία καταργήθηκε.

-    Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης αποχώρησε από τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας.

Τα νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι 13, εκ των οποίων οι 9 είναι… «πρωτάκια», δηλαδή δεν έχουν αναλάβει πάλι υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Ειδικότερα:

-    Ο Μιχάλης Καλογήρου είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον μέχρι χθες γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Ο 43χρονος νομικός είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα και είχε εκπροσωπήσει νομικά τον Κώστα Σακκά, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και τον Αγγελέτο Κανά, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Ως νομικός σύμβουλος, είχε εκπονήσει τα νομοσχέδια για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τις τηλεοπτικές άδειες.

-    Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Έχει φοιτήσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ήταν συντονιστής της Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης.

-    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι η νέα Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πήρε τη θέση της Όλγας Γεροβασίλη, που μετακινήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει εκλεγεί δύο φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2007 και 2009), ενώ έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός: Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009 και Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών στον ανασχηματισμό του 2010.

-    Η Μυρσίνη Ζορμπά είναι η νέα Υπουργός Πολιτισμού. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού τη δεκαετία του ’90, ενώ το 2000 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα δίδασκε πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

-    Ο Παναγιώτης Ρήγας είναι ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη θέση του Φώτη Κουβέλη, που μετακινήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το Ιδρυτικό Συνέδριο. Από τον Οκτώβριο του 2015 ήταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι η νέα Υφυπουργός Μακεδονίας–Θράκης στη θέση της Μαρίας Κόλλιας–Τσαρουχά που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφια βουλευτής του κόμματος το 2015. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος τύπου της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», η οποία κατέβηκε στις εκλογές του 2014 υπό τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Από τον Νοέμβριο του 2016 ήταν προϊστάμενη του γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

-    Ο Λευτέρης Κρέτσος είναι ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Αναβαθμίστηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα που κατείχε. Θεωρείται άτομο απολύτου εμπιστοσύνης του Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά, ο οποίος είναι στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού. Είναι διδάκτωρ Εργασιακών Σχέσεων και είχε προετοιμάσει την αναλυτική αναφορά που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες το 2013 για τις αρνητικές επιπτώσεις των μνημονίων συνεργασίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

-    Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είναι η νέα Υφυπουργός Εσωτερικών. Εξελέγη βουλευτής με τους ΑΝΕΛ το 2012 και ήταν υποψήφια, δίχως να εκλεγεί, στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ΑΝΕΛ, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοποιείται από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς έχει διατελέσει Υφυπουργός Υποδομών (24 Φεβρουαρίου 2016 – 5 Νοεμβρίου 2016).

-    Η Κατερίνα Παπακώστα είναι η νέα Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Έχει εκλεγεί 5 φορές βουλευτής της ΝΔ (2000, 2004, 2007, 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015), ενώ έχει διατελέσει Υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Διαγράφηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από δημόσιες τοποθετήσεις της υπέρ του Πάνου Καμμένου και ενώ είχε προηγηθεί σύγκρουση του προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

-    Ο Στάθης Γιαννακίδης είναι ο νέος Υφυπουργός Οικονομίας. Αντικαθιστά τον Στέργιο Πιτσιόρλα, που αναβαθμίστηκε σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για τη Βιομηχανία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015 στην Ξάνθη κι έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ είναι γραμματέας της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.

-    Η Ολυμπία Τελιγιορίδου είναι η νέα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993 και 1996. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

-    Ο Γιώργος Δημαράς είναι ο νέος Υφυπουργός Περιβάλλοντος. Προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. Εξελέγη βουλευτής στη Β' περιφέρεια Αθηνών, ως ο πρώτος Οικολόγος Πράσινος βουλευτής.

-    Ο Μάρκος Μπόλαρης είναι ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών. Έχει εκλεγεί βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012, ενώ το 2015 εξελέγη βουλευτής στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ως συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομίας με το ΠΑΣΟΚ (2009), Υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου (2011) και Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα (Σεπτέμβριος 2015 – Νοέμβριος 2016). 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top