«Πακέτο» φοροελαφρύνσεων 700- 750 εκ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Δε βγαίνει ο λογαριασμός για ελαφρύνσεις παντού – «Παράθυρο» για συντάξεις

Περίσσευμα πάνω από 700 εκατ. ευρώ από το φετινό πλεόνασμα, υπολογίζει ότι θα έχει η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τα πρώτα σενάρια για ελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Έχουμε δεσμευθεί απ αυτά να αφήσουμε κι ένα περιθώριο γύρω στα 750 εκατ. ευρώ να δώσουμε ελαφρύνσεις... στοχευμένες φορο-ελαφρύνσεις...» ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, στη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.      

Φωτιά πήραν τα μολύβια στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ψάχνουν πώς μπορεί να πιάσει τόπο το υπερπλεόνασμα των 700 εκατ. ευρώ. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ελαφρύνσεις στο φόρο ακινήτων. Το δεύτερο σενάριο στοχεύει στην ανακούφιση χαμηλόμισθων- χαμηλοσυνταξιούχων και το τρίτο σενάριο στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες μικρομεσαίων και αυταπασχολούμενων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κονδύλι δεν φτάνει για όλα. 

ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Ενδεχόμενη μείωση το πολύ ως 70 ευρώ, του αντιδημοφιλούς ΕΝΦΙΑ, υπολογίζεται ότι έχει κόστος περί τα 210 εκατ. ευρώ, με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων Στράτο Παραδιά να ζητά χαρακτηριστικά   «μειώσεις για όλους, μειώσεις erga omnes». 

Μείωση επίσης του φόρου για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό με 877 εκατ. ευρώ, ενώ μια μείωση της έκτακτης εισφοράς κοστίζει άλλα 368 εκατ. ευρώ. 

Ακόμα πιο περίπλοκη χαρακτηρίζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς θα αδυνατίσει το προσδοκώμενο υπερπλέονασμα στον ΕΦΚΑ, που είναι βασικό διαπραγματευτικό ατού για την αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις. 

«Οι μειώσεις φόρων ευνοούν την οικονομία» επισημαίνει  ο φοροτεχνικός Δημήτρης Βελιώτης αλλά προσθέτει ότι «θα πιεστούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων βραχυπρόθεσμα». 

Μιλώντας σε εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για άρση των φορολογικών βαρών. 

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  

Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες ανοίγουν «παράθυρο» για τις συντάξεις, με τον πολιτικό «πυρετό» όμως για τις περικοπές τους να ανεβαίνει.  

«Το μέτρο περικοπής των συντάξεων δε χρειάζεται. Νομοθετήθηκε με άλλο μέτρο για το πάγωμα συντάξεων έως 2022» διαμήνυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι  το πάγωμα συντάξεων έχει όφελος 2,8% ΑΕΠ ενώ η μείωση 1,5% ΑΕΠ.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top