Στην κυβέρνηση «σφάζονται», στα Σκόπια ετοιμάζονται...

Ο Ζάεφ θα διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο

Σκοπιανο ψηφοφορια Ζαεφ Ιβανοφ δημοψηφισμα Καμμενος Τσιπρας

Όλα δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καυτό λόγω (και) Σκοπιανού!

Μετά τον εμφύλιο στην κυβέρνηση που έχει προκαλέσει η «βόμβα» Καμμένου για «δημοψήφισμα, εκλογές ή ψήφιση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών», στη γειτονική χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες πολιτικές διεργασίες.

Διαβάστε ακόμη: Εμφύλιος για Σκοπιανό: «Ναι» από Μαξίμου σε 180 βουλευτές, «όχι» από Κοτζιά

Ήδη, η Βουλή των Σκοπίων ετοιμάζεται για τη νέα ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα» και απειλώντας όσους την υπογράψουν με φυλάκιση 5 ετών.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει με 61 ψήφους (από σύνολο 120 βουλευτών), κάτι που μοιάζει βέβαιο καθώς στην πρώτη ψηφοφορία τα «ναι» ήταν 69.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ζάεφ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα των Σκοπίων να υπογράψει, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα κινήσει τις διαδικασίες αποπομπής του Ιβάνοφ.

Ξεκίνησε την επικοινωνιακή καμπάνια ο Ιβάνοφ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζάεφ θα διεξάγει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο, με πιθανότερες ημερομηνίες την Κυριακή 9 ή την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Ήδη, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αν αποτύχει το δημοψήφισμα θα παραιτηθεί, έχει ξεκινήσει την επικοινωνιακή «καμπάνια» για την υποστήριξη της συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη: Ζάεφ: Erga omnes η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα 

Κεντρικό σύνθημα σε αυτήν είναι η διατήρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας.

«Η Μακεδονική γλώσσα και οι πολίτες- προστατευμένοι και ισχυροί! Μακεδονική ταυτότητα, erga omnes. Η επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η μακεδονική, και θα είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες του κόσμου. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, και το ΝΑΤΟ, σε κάθε επίσημο οργανισμό και εκδήλωση», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο twitter.

Την ίδια ώρα, αντεπίθεση με φόντο το δημοψήφισμα έχει ξεκινήσει η αξιωματική αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας.

Το VMRO-DPMNE του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφκσι δηλώνει κάθετα αντίθετο στη συμφωνία, εστιάζοντας ειδικά στο θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Εάν το δημοψήφισμα βγει θετικό για τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα έχει δυόμιση μήνες μπροστά της έως το τέλος του έτους για να περάσει τον επόμενο (και ίσως δυσκολότερο) κάβο: τις συνταγματικές αλλαγές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top