Τράπεζα της Γερμανίας: Δε χρειάζεται τώρα ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα!

Τονίζει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να θεωρούνται εύλογα και μακροπρόθεσμα

Bundesbank: Όχι ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα τώρα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση του χρέους, κάνει η Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).

Στο μηνιαίο δελτίο της, με τίτλο «Ελλάδα: δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος», η γερμανική κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως τονίζει, τα πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρούνται -και μακροπρόθεσμα- εύλογα, επομένως «δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

H Bundesbank τάσσεται υπέρ της «επιπλέον προστασίας» για την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) «τάσσονται υπέρ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)».

Ωστόσο, στη συνέχεια επισημαίνει πως μια εκτεταμένη προστασία από τις αντιδράσεις των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, «θα μπορούσε να αποδυναμώσει το μομέντουμ περαιτέρω μεταρρυθμίσεων».

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση για το ποια θα είναι η πορεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται στο τέλος Ιουνίου, ενώ θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν επιπλέον μεταφορές με μορφή ελαφρύνσεων του χρέους προκειμένου να διευκολυνθεί η - κατά το δυνατόν - αυτόνομη χρηματοδότηση στις αγορές.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top