ΔΕΗ: Εξώδικα για χρέη άνω των 1.000 ευρώ - Έχετε διορία 15 ημερών

Από την εισπρακτική εταιρεία Qualco, στην οποία είναι πρόεδρος ο ξάδερφος του Τσακαλώτου

Εξώδικα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ΔΕΗ θα βρουν τις επόμενες ημέρες (ίσως κάποιοι να τα έχουν ήδη λάβει) χιλιάδες καταναλωτές.

Η εισπρακτική εταιρεία Qualco, στην οποία η ΔΕΗ έχει αναθέσει την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στέλνει εξώδικα, με τα οποία ζητά να γίνει διακανονισμός της οφειλής εντός 15 ημερών.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δικαστική διεκδίκηση, με τους οφειλέτες να έρχονται αντιμέτωποι και με τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δείχνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει δυναμικά το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπέρασαν πλέον τα 2,6 δισ. ευρώ, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά της εταιρείας.

Ο στόχος της ΔΕΗ για το 2018 είναι η είσπραξη 50 εκατομμυρίων ευρώ από τις ανεξόφλητες οφειλές. Ανεπίσημες εκτιμήσεις της εταιρείας, όμως, τονίζουν ότι πιθανόν το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί να ξεπεράσει και τα 100 εκατομμύρια.

Η εταιρεία είσπραξης με πρόεδρο… τον εξάδελφο του Τσακαλώτου

Η Qualco είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998.

Παρέχει εξειδικευμένες λύσεις για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων ληξιπρόθεσμων οφειλών  και εξυπηρετεί πάνω από 70 πελάτες σε περισσότερες από 15 χώρες, με παρουσία στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κύπρο και τη Βραζιλία.

* Ο CEO της Qualco, Ορέστης Τσακαλώτος, εξάδελφος του υπουργού Οικονομικών

Πρόεδρός της είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, εξάδελφος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συγγενική τους σχέση είχε προκαλέσει αντιδράσεις το 2017, όταν και γνωστοποιήθηκε από τη ΔΕΗ ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Qualco για τη διαχείριση της «καυτής πατάτας» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κύκλοι του υπουργείου είχαν απαντήσει τότε – με διαρροή προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – ότι «μια συγγενική, όμως, σχέση δεν σημαίνει (πάντα) και ιδιαίτερες επαφές, πολύ περισσότερο όταν έχουν συναντηθεί 2-3 φορές σε δημόσιες εκδηλώσεις».

Η νέα ρύθμιση της ΔΕΗ

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοίνωσε νέο σύστημα διακανονισμού των οφειλών, θέλοντας αφενός να δώσει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε όσους έχουν χρέη και να ανακτήσει ένα μεγάλος μέρος του και αφετέρου να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες η ρύθμιση ως ένας τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεων τους έναντι της ΔΕΗ.

Ειδικότερα:

  • Για μηνιαίο λογαριασμό έως 100 ευρώ η προκαταβολή ορίζεται στο 10%.

  • Για μηνιαίο λογαριασμό από 101 έως 250 ευρώ, η προκαταβολή ορίζεται στο 15%

  • Για μηνιαίο λογαριασμό από 251 ευρώ και πάνω, η προκαταβολή ορίζεται στο 20%.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των δόσεων είναι το πολύ 24, ενώ η δόση δεν μπορεί να ξεπερνάει το ποσό του μέσου μηνιαίου λογαριασμού. Εάν προκύπτει υπόλοιπο τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να το πληρώσει στην προκαταβολή.

Μάλιστα, η ΔΕΗ χώρισε του οικιακούς πελάτες σε έξι κατηγορίες:

Συνεπείς και χωρίς διακανονισμούς
Συνεπείς που πληρώνουν τον διακανονισμό που έχουν κάνει
Πελάτες με έναν απλήρωτο λογαριασμό ή μια αθέτηση πληρωμής του διακανονισμού.
Πελάτες με πολλές αθετήσεις πληρωμής διακανονισμούς
Πελάτες στους οποίους έχει γίνει διακοπή λόγω χρέους και δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών
Πελάτες με διαπιστωμένη ρευματοκλοπή
 
Για τους πελάτες που ανήκουν στις δυο τελευταίες κατηγορίες η ρύθμιση πλέον ορίζει ποσό προκαταβολής στο 30% της οφειλής και εξόφληση σε 18 δόσεις, ενώ αν έχει γίνει διακοπή στο ρεύμα η προκαταβολή ανεβαίνει στο 40% και οι δόσεις ορίζονται ως 12.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top