Νέος προϋπολογισμός ΕΕ: Έμφαση σε άμυνα και φύλαξη συνόρων

Σαφέστατα οφέλη για Ελλάδα - Κυρώσεις στους παραβάτες του Κράτους Δικαίου

Νέος προϋπολογισμός ΕΕ:Έμφαση σε άμυνα και φύλαξη συνόρων

Tις προτάσεις της Κομισιόν για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, για την περίοδο 2021 - 2027, ο οποίος δίνει έμφαση στην άμυνα, την φύλαξη των συνόρων, τη νεολαία, την έρευνα και την τεχνολογία, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, και παρουσίασαν στον Τύπο και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο αρμόδιος Επίτροπος Γκύντερ Έττινγκερ.

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει μια νέα λειτουργία σύνδεσης των κονδυλίων με την λειτουργία του Κράτους Δικαίου, που θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για αντιδημοκρατικές εκτροπές σε ορισμένα Κράτη Μέλη, έχει συνολικό ύψος 1,11% του κοινοτικού ΑΕΠ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, περιέχει ειδική λειτουργία για την σταθεροποίηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (μέσω της χρηματοδότησης μεταρρυθμίσεων και της σταθεροποίησης επενδύσεων, ενώ προβλέπει και νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως η απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ, εισφορά 3% στη νέα κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, εθνική συνεισφορά πόρων ανακύκλωσης πλαστικών και πενταετή μείωση των επιστροφών (μετά το Brexit).

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τις νέες προτεραιοτήτες της Ένωσης μέσω ενός συνδυασμού νέων κονδυλίων (περίπου 80%), ανακατανομών και εξοικονομήσεων (περίπου 20%).

Η Κομισιόν προτείνει να εκσυγχρονιστεί και να απλουστευθεί το υφιστάμενο σύστημα ιδίων πόρων, να απλουστευθεί ο ισχύων ίδιος πόρος που βασίζεται στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και να καθιερωθεί ένα "καλάθι" νέων ιδίων πόρων που να περιλαμβάνει:

- το 20% των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

- έναν συντελεστή καταβολής 3% που θα εφαρμόζεται στη νέα κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (που θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά μόλις θεσπιστεί η αναγκαία νομοθεσία)·

- μια εθνική εισφορά που υπολογίζεται επί της ποσότητας των μη ανακυκλούμενων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών σε κάθε κράτος μέλος (0,80 ευρώ ανά κιλό).

Σημειώνεται ότι οι νέοι αυτοί ίδιοι πόροι θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 12% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν έως και 22 δισ.. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση των νέων προτεραιοτήτων.

Σε ότι αφορά το κράτος δικαίου, η Κομισιόν προτείνει έναν νέο μηχανισμό για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ από χρηματοοικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με γενικευμένες ελλείψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη με τη δυνατότητα της ΕΕ "να αναστέλλει, να μειώνει ή να περιορίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ κατά τρόπο ανάλογο προς τη φύση, τη σοβαρότητα και την έκταση των ελλείψεων".  

Οικονομική και Νομισματική Ένωση

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την  Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Κομισιόν προτείνει δύο νέα μέσα:

- Ένα νέο Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων το οποίο – με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 25 δισ. ευρώ– θα παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη σε όλα τα κράτη μέλη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

- Μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων η οποία θα συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων των επενδύσεων σε περιπτώσεις μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών. Θα λάβει αρχικά τη μορφή δανείων αντιστήριξης εγγυημένων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους έως και 30 δισ. ευρώ, που θα συνδυάζονται με χρηματοδοτική ενίσχυση στα κράτη μέλη για την κάλυψη του κόστους των τόκων. Τα δάνεια θα παρέχουν επιπλέον δημοσιονομική στήριξη σε περιόδους στενότητας των δημόσιων οικονομικών κατά τις οποίες πρέπει να διατηρηθούν οι επενδύσεις προτεραιότητας.

Η Κομισιόν προτείνει περιορισμένη μείωση της χρηματοδότησης για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής - κατά 5% και στις δύο περιπτώσεις- ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η νέα πραγματικότητα μιας Ένωσης των 27. Οι πολιτικές αυτές θα εκσυγχρονιστούν ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικές με λιγότερους πόρους και να εξυπηρετούν επίσης νέες προτεραιότητες.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top