CNBC: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα απογείωναν τις αγορές

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανές τις κάλπες εντός του 2018

CNBC: Γιατί οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν τις αγορές

«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη, για τις οποίες κανείς δεν μιλάει, αλλά θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές» αναφέρει σε δημοσιευμά του για την Ελλάδα το CNBC.

Το διεθνές μέσο επισημαίνει πως η θητεία του Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019 ωστόσο εξηγεί ότι οι πρόωρες εκλογές «είναι ένα ρίσκο που δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, κάποια μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων το 2019 δημιουργούν «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα θυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές και το 2015, σημειώνοντας πως τότε το ελληνικό χρηματιστήριο είχε σημειώσει «βουτιά» 18%.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το 2018 θα μπορούσαν να αποδειχτούν θετικές για τις ελληνικές μετοχές.

Όπως εξηγεί το διεθνές μέσο, ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αλλά και τον φόρο ακίνητης περιουσίας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολιτικές που θα μπορούσαν αν ερμηνευτούν ως φιλικές προς τις επιχειρήσεις και επομένως να στηρίξουν τις μετοχές.

«Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», παρατηρεί ο Ciaran O'Hagan της Societe Generale, εκτιμώντας, από την άλλη, ότι οι αντιδράσεις θα ήταν μάλλον υποτονικές σε περίπτωση επανεκλογής του Τσίπρα. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top