Έρχονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Δείτε πως υπολογίζονται φέτος

Έρχονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας (Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου) αναμένεται να αναρτηθούν στη σελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016.

Πρόκειται για τις εισφορές κύριας ασφάλισης (20%) και ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (6,9%) για το μήνα Ιανουάριο του 2018, οι οποίες θα υπολογιστούν επί του 1/12 του 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2016.

Οι εισφορές του Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να καταβληθούν έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. 

Πως υπολογίζονται φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές

Πρώτον, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα κέρδη του 2016 και όχι με βάση τα κέρδη του 2015 όπως συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017

Δεύτερον, θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται (με συντελεστή τουλάχιστον 26,95%) επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη 2016 συν καταβεβλημένες εισφορές 2016».

Διαβάστε ακόμη: Έρχεται «βροχή» από ειδοποιητήρια για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών

Ωστόσο, επί του αθροίσματος -και ειδικά για φέτος- θα γίνει μια μείωση 15%, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη το 85% κι όχι το 100%.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Ακόμα, όμως, και οι επαγγελματίες οι  οποίοι δήλωσαν το ίδιο ακριβώς καθαρό εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα κληθούν   - σύμφωνα με το capital.gr - να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 8% λόγω της φετινής αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών. 

Για να καταβάλλει ένας επαγγελματίας χαμηλότερες τρέχουσες εισφορές σε σχέση με πέρσι, θα πρέπει να έχει δηλώσει το 2016 καθαρό εισόδημα κάτω από 8% χαμηλότερο σε σχέση με το 2015. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top