Κερδίζει έδαφος το ελληνικής εμπνεύσεως πρόγραμμα μετά το τέλος του μνημονίου

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Eurogroup: Κερδίζει έδαφος το "ελληνικό" πρόγραμμα

Η ιδέα του “ελληνικής εμπνεύσεως - ελληνικής ιδιοκτησίας” προγράμματος, για το διάστημα μετά την 20 Αυγούστου του 2018 και την ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος διάσωσης κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, μετά και το χθεσινοβραδινό Eurogroup, στο οποίο ο όρος κατεγράφη, όχι απλά ως άποψη της Κομισιόν, αλλά στην επίσημη δήλωση του οργάνου. 

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του Eurogroup η Ελλάδα καλείται μαζί με τους θεσμούς, να καταρτίσει μια “φιλόδοξη και ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική (an ambitious comprehensive growth strategy) εγκαίρως πριν την 20η Αυγούστου. 

Το πρόγραμμα η καλύτερα η “ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική” - holistic Greek growth strategy - θα ληφθεί υπόψιν στην κατάρτιση του επόμενου DSA (debt sustainability analysis), όπως ρητά αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης. 

Κατά συνέπεια θα πρόκειται για πρόγραμμα με στόχους (που θα ταυτίζονται με τη συμφωνία της Μάλτας περί πλεονασμάτων και θα την καταγράφουν). Το ανοιχτό σημείο παραμένει το πως θα γίνει η επιτήρηση του προγράμματος αυτού, αν και ο Π.Μοσκοβισί ήταν σαφής όταν μιλούσε για “κανονικότητα” και το προληπτικό σκέλος του συμφώνου σταθερότητας.  Αυτό ασφαλώς δε σημαίνει ότι αυτή θα είναι η μόνη ιδέα στο τραπέζι μέχρι την 20η Αυγούστου. 

Τη στιγμή μάλιστα που το Eurogroup ζητά από το  EWG να ξεκινήσει τις τεχνικές εργασίες για την συμπερίληψη της λεγόμενης γαλλικής πρότασης (που δεν έχει καμία απολύτως πραγματική σχέση με τη Γαλλία αλλά έχει μείνει να λέγεται έτσι) και μια σειρά από μεταβλητές της αναδιάρθρωσης θα χρειάζονται επιτήρηση στενότερη αυτής που προσφέρει το ευρωπαϊκό εξάμηνο ή το PPS (post program surveillance) αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις. 

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκλεισε ωστόσο την λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και ως εκ τούτου η συζήτηση των 19 δεν έχει πάει προς το παρόν προς τα εκεί. 

Σε ό,τι αφορά τη δόση, η τέταρτη δόση του προγράμματος ESM ύψους 6,7 δισ. Ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με μια πρώτη εκταμίευση το Φεβρουάριο ύψους 5,7 δισ. Ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και να χτιστεί το "δημοσιονομικό μαξιλάρι" που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η μεταγενέστερη εκταμίευση για εκκαθάριση καθυστερήσεων μπορεί να εγκριθεί από τοEWG την άνοιξη, με την επιφύλαξη θετικής αναφοράς από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθαρών καθυστερήσεων χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και επιβεβαίωση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι συνεχίζεται η απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων όσο θα τρέχουν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης για το πρώτο τμήμα, ενώ για την έγκριση του δευτέρου θα χρειαστεί τόσο η πιστοποίηση της κάλυψης των arrears, όσο και η εκτέλεση των πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top