Οδηγός… σακούλας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε σε 23 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών

23 ερωταπαντήσεις για τις σακούλες: Ποιες χρεώνονται

Έναν χρηστικό οδηγό στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας για το θέμα της χρήσης και της χρέωσης των πλαστικών σακουλών ετοίμασε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η προετοιμασία του κοινού για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και η εκπαίδευση των καταναλωτών σε λύσεις στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν όπως εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των προϊόντων (χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας) και εναλλακτικές για την αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία μέχρι σήμερα σε ποσοστά άνω του 80% γίνεται με τη χρήση σακουλών από τις αγορές των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμη: Μπάχαλο με τις πλαστικές σακούλες – Σε ποιες περιπτώσεις δεν χρεώνονται

Σήμερα στην Ελλάδα - σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ - αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2017. Ακόμα και η πιο συντηρητική η εκτίμηση σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, μακριά τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων, όσο και από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025».

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top