Σάλος με τα αναδρομικά των βουλευτών - Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός ΝΔ όσοι διατηρήσουν τις προσφυγές

Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα - Στον «πάγο» φαίνεται να βάζει το υπουργείο Οικονομικών την καταβολή

Σάλος με τα αναδρομικά των βουλευτών

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μποναμά σε περίπου 160 πρώην βουλευτών, οι οποίοι, διεκδικούν αναδρομικά από το 2009, συνολικού ποσού από 15 έως 50 εκατ. ευρώ, βασιζόμενοι στο νόμο Κατρούγκαλου. Την ίδια ώρα βέβαια, ο νόμος που προβλέπει την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές, προβλέπει και το «τσεκούρι» στις συντάξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική»

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις  προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας  αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης» και προσθέτει: «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους  όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός ΝΔ όσοι διατηρήσουν τις προσφυγές

Αυστηρή ανακοίνωση-προειδοποίηση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των αναδρομικών. Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος προειδοποιεί τους πρώην βουλευτές που έχουν καταθέσει προσφυγή στη Δικαιοσύνη να την αποσύρουν, σε αντίθετη δε περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση.

Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος». 

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Είμαι ξεκάθαρος και σαφής: Όσοι πρώην βουλευτές μας αξιώνουν αναδρομικές αποζημιώσεις με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος».

Σάββας Τσιτουρίδης: Από το 2011 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου 

Ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΝΔ και βουλευτής Κιλκίς με ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε: "Από το 2011 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και είχα δημοσιοποιήσει από τότε την απόφασή μου αυτή. Λυπάμαι που έξι και πλέον χρόνια μετά το όνομά μου περιλαμβάνεται σε μια λίστα για μια υπόθεση που δεν με αφορά".

Δημοκρατική Συμπαράταξη: το ζήτημα λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία

«Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών» αναφέρει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσθέτοντας: «Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά.

Σταύρος Θεοδωράκης: η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης το θέμα με τις προσφυγές δεκάδων πρώην βουλευτών για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά. «Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter.

ΥΠΟΙΚ: "Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών"

Στον «πάγο» φαίνεται να βάζει πάντως το υπουργείο Οικονομικών την καταβολή των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν  ότι "Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών. Σχετικά με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, πηγές του υπουργείου Οικονομιών ανέφεραν τα εξής:

-Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών.

-Δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, όπως σημειώνουν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες. 

Υπουργείο Εργασίας: Η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή

Με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) η απόφαση για αναδρομικά δεν είναι άμεσα εκτελεστή, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη δικαίωση των πρώην βουλευτών στον Άρειο Πάγο επειδή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν τον επίμαχο νόμο.

«Ο N. 4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη "βιομηχανία" προσφυγών που έστησαν, χωρίς αιδώ "γαλάζιοι" και "πράσινοι" πρώην βουλευτές. Χωρίς το νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη» αναφέρει μεταξύ άλλχαρακτηριστικά το υπουργείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top