Ικανοποίηση από την συμβιβαστική λύση για το Ελληνικό σε κυβέρνηση και αρχαιολόγους

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν την απόφαση οι επενδυτές

Ικανοποίηση σε κυβέρνηση  και αρχαιολόγους, αλλά και επιφυλάξεις στους επενδυτές προκάλεσε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό.     

Διάσπαρτα μέσα στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού  βρίσκονται  περίπου 300 στρέμματα που  προτάθηκε να κηρυχθούν  χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Με ψήφους 15 προς 1 το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο  εισηγείται να παραμείνουν αδόμητες  εκτάσεις και περιβάλλοντες χώροι:   

-Στο λόφο  Χασάνι  με αρχαίο θέατρο και ευρήματα από την προϊστορική περίοδο έως  τα μεταβυζαντινά χρόνια

-Στον  αρχαιολογικό χώρο  ως το βόρειο τμήμα του ρέματος Τραχώνων

- Και δίπλα στο Κτήμα Τράχωνες,  στα αρχαία νεκροταφεία.

- Η  έκταση στο αρχαίο λατομείο

 - Ο Άγιος Κοσμάς, αρχαιολογικός χώρος από το 2010.

- Το κτίριο Σάρινεν , υπόστεγα της αεροπορίας και η ξύλινη αγγλική παγόδα.

Περιορισμοί  μπαίνουν και στο ύψος των κτιρίων. Προτείνεται να μην  ξεπερνούν τα 140 μέτρα που είναι το ύψος της Ακρόπολης.

Η απόφαση του ΚΑΣ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.  

«Για μια ακόμη φορά οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν. Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης,  ενώ ο Στάθης Γκότσης, μέλος του  Δ.Σ.  του  Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχολίασε ότι «καλύπτεται βασικό αίτημα  για κήρυξη χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» .

Άμεση καθαρογραφή της απόφασης ζητά το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο επενδυτής από την πλευρά του εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον κίνδυνο να ανατραπούν τα σχέδια της επένδυσης διότι

-Το εμπορικό κέντρο που σχεδιαζόταν και  οι πολυτελείς  κατοικίες  εφάπτονται με την περιοχή Χασάνι.

- Οι  6 ουρανοξύστες  επρόκειται να είναι 200 μέτρα  και μπαίνει όριο στα 140

 - Η πιθανή προπώληση  κτιρίων έχει το  ρίσκο της  ανακάλυψης αρχαιοτήτων.

«Απο τον επενδυτή περιμένουμε σεβασμό των  συμβατικών υποχρεώσεων» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι η  απόφαση   «δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ  θέλει να αργήσει να μπει μπουλντόζα σε αυτή την επένδυση» σχολίασε από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπρός και δύο πίσω».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα  Ελλάδας  κατηγορεί από την πλευρά του την κυβέρνηση  ότι «θωρακίζει τα συμφέροντα του επενδυτή».

«Ο Τσίπρας πούλησε 92 ευρώ το στρέμμα το Eλληνικό στον Λάτση» ισχυρίσθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.     

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει  η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου,  η οποία όμως  ως τις 13 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Βερολίνο καθώς συμμετέχει στην θεατρική παράσταση «Λούθηρος, Χορεύοντας με τους Θεούς».

Η ανακοίνωση της LAMDA DEVELOPMENT

Το βράδυ της Τετάρτης από την  πλευρά του επενδυτή (LAMDA DEVELOPMENT)  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους.

Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top