Μέχρι το τέλος της θητείας του θα μείνει ο Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Μένει μέχρι το τέλος της θητείας του ο Ντάισελμπλουμ

Την πρόθεσή του να παραμείνει Πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το τέλος της θητείας του, εξεδήλωσε ο σημερινός Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός Πολιτικός κλήθηκε να σχολιάσει εκτενώς τις εξαγγελίες Γιούνκερ για το μέλλον της ευρωζώνης, ωστόσο παρέπεμψε σε περαιτέρω συζητήσεις στο ECOFIN, αργότερα σήμερα. Από την πλευρά του ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτημα του star.gr, εκτίμησε ότι η συγχώνευση των θέσεων του Επιτρόπου και του Προέδρου του Eurogroup μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αλλαγή συνθήκης.

Συγκεκριμένα ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι εφικτό. Εξάλλου είναι ένα άτυπο σώμα. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε». Επιπλέον σημείωσε «δεν έχει για παράδειγμα πρόβλημα η Γαλλία που δεν προεδρεύει στο συμβούλιο των υπουργών Eξωτερικών. Το έχουμε ήδη αυτό το σύστημα με την Φεντερίκα Μογκερίνι».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί δεσμεύθηκε για την παρουσίαση συγκεκριμένης πρότασης προς τα κράτη μέλη το Δεκέμβριο, ενώ ανακοίνωσε και πακέτο προτάσεων για την ψηφιακή οικονομία και τη φορολογία των μεγάλων εταιρειών του ψηφιακού χώρου «νωρίς και πριν από τη σύνοδο των 28 την μεθεπόμενη εβδομάδα για την ψηφιακή ένωση».  Ο Επίτροπος περιέγραψε πως υπάρχει η πρόθεση οι μεγάλες αυτές εταιρείες να φορολογηθούν δικαίως στο πλαίσιο της ενιαίας φορολογικής βάσης CCCTB που έχει προτείνει η Κομισιόν, αν και η Εσθονική Προεδρία διαφωνεί και επιθυμεί να κατεβάσει ξεχωριστό πακέτο. Σημείωσε δε ότι «δεν μπορεί όλοι να θέλουν περισσότερη κοινωνική Ευρώπη και να απορρίπτουν ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες για την ενιαία φορολογική βάση». Τόνισε δε ότι «αν ρωτήσετε τους πολίτες θα σας πουν ότι θέλουν γενικώς εναρμόνιση της φορολογίας στην ΕΕ». «Δεν είναι δυνατόν να σταματάνε όλα γιατί μια χώρα βάζει βέτο», σημείωσε και επιχειρηματολόγησε υπέρ της λήψης περισσότερων αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία.

Σε σχέση με τις εξαγγελίες Γιούνκερ για την είσοδο νέων χωρών στο ευρώ, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι «δεν θα πιέσουμε κανέναν», αλλά αντιθέτως θα δοθούν τα εργαλεία σε όσους το επιθυμούν να εισέλθουν στην κοινή ζώνη. Ο Επίτροπος εξήγησε ότι η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, αλλά χωρίς σφικτό χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες, ενώ επεσήμανε πως την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Δανία και θα μεταφέρει το μήνυμα πως παρότι η μη συμμετοχή στο ευρώ είναι επιλογή των Δανών, η πόρτα της ευρωζώνης παραμένει πάντα ανοιχτή.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι είναι εδώ για να παρουσιάσει την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε με την Ιταλία Ισπανία και Γερμανία για τη φορολογία των γιγάντων του internet. Ζήτησε δίκαιη φορολόγηση στους «γίγαντες του Διαδικτύου που είναι στην ΕΕ». Κοινός στόχος είναι, είπε, μια ισχυρότερη ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας και τόνισε ότι τώρα είναι η ιδανική συγκυρία για να συζητηθεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top