Περικοπές ΣΟΚ! ΜΑΧΑΙΡΙ σε πάσης φύσεως επιδόματα – Στο στόχαστρο ακόμα και το επίδομα ανεργίας

Ποιοι θα πληρώσουν και πάλι τη νύφη και θα δουν μείωση στα εισοδήματά τους

Καταιγίδα περικοπών σε επιδόματα φέρνει το νέο Μνημόνιο με πέντε κατηγορίες να μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως ανακαλύπτει το επίσημο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας.

Οι περικοπές θα ξεκινήσουν μέσα στο 2017 και θα ολοκληρωθούν εντός του 2018, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Αρμαγεδδώνα που θα έρθει το 2019 με τις μειώσεις των συντάξεων.

Το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει:
  1. Αλλαγές από τον Ιούνιο του 2017 στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας που παίρνουν περίπου 300.000 υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Τα βαρέα και ανθυγιεινά στο Δημόσιο θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση και θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, όπου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εντάσσονται κυρίως όσοι εργάζονται σε υπόγειες στοές. Έτσι θα επανεξεταστούν τόσο οι ειδικότητες υπαλλήλων του Δημοσίου και ΟΤΑ που λαμβάνουν σήμερα ανθυγιεινό επίδομα όσο και τα ποσά. Στο Δημόσιο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι 150, 70 και 35 ευρώ το μήνα. Το επίδομα των 150 ευρώ λαμβάνει το προσωπικό που ασχολείται με συνεργεία απολύμανσης, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, το προσωπικό που ασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, οι οδηγοί και χειριστές αποφρακτικών μηχανημάτων και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Το επίδομα των 70 ευρώ χορηγείται σε ειδικότητες όπως ηλεκτροσυγκολλητές, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες, βαφείς και τα 35 ευρώ στο προσωπικό που ασχολείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
  2. Επίσης θα επανεξεταστούν όλα τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, δικαιούχοι των οποίων είναι περίπου 700.000 οικογένειες. Υπάρχουν σκέψεις για μείωση του επιδόματος των 500 ευρώ που παίρνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, ώστε να αυξηθούν τα επιδόματα για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Το σενάριο αυτό όμως προϋποθέτει και μείωση των δικαιούχων συνολικά και για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να πέσουν δραστικά τα κριτήρια, ώστε να ενισχύονται τα νοικοκυριά με εισόδημα 10.000 – 15.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να νομοθετηθούν ως το τέλος του 2017.
  3. Το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει ακόμα έμμεση μείωση ως και κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, καθώς θα συνδυαστεί η καταβολή του με την αποδοχή του ανέργου να τοποθετείται σε θέση εργασίας που του προσφέρεται κατά το διάστημα που επιδοτείται. Άρνηση θέσης εργασίας θα σημαίνει διακοπή επιδότησης. Οι αλλαγές αυτές θα νομοθετηθούν εντός του 2018.
  4. Επανεξέταση των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνει το 25% από τους εν ενεργεία στρατιωτικούς ανάλογα με την ειδικότητα.
  5. Ριζική αναμόρφωση και επανέλεγχος των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας που χορηγούνται από τους δήμους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρά με μόνο αποδεικτικό την αναπηρία του αιτούντος.

Από τις περικοπές αυτές η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βρει 540 εκατ. Ευρώ για να κλείσει τις τρύπες του 2018, χωρίς να συνυπολογίζεται το ψαλίδι στο ανθυγιεινό επίδομα και στο οικογενειακό που ανεβάζουν τον λογαριασμό κατά 200 με 350 εκατ. ευρώ επιπλέον, δηλαδή μεταξύ 740 – 890 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top