Δραγασάκης: «Κατεπείγον» για την οικονομία να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων

«Το τέλος των μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα το καλοκαίρι του 2018»

Δραγασάκης: «Κατεπείγον»  για την οικονομία να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων

«Το ζήτημα επίλυσης των «κόκκινων» δανείων έχει χαρακτήρα του “κατεπείγοντος”  για την ελληνική οικονομία”»  τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την  ομιλία του σήμερα σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια.

 «Προσφέροντας λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης και σπάζοντας το φαύλο κύκλο της, ενισχύουμε τον εθνικό στόχο κατά της ανεργίας. Η ρύθμιση χρεών στηρίζει την παραγαγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη/κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας» ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο κ. Δραγασάκης,

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η βάση οικονομίας και ότι «επιλύοντας τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε ανάσα επιβίωσης σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες».

Ο κ. Δραγασάκης  διευκρίνισε πάντως σε σχέση με τους «μπαταχτσήδες» που έχουν χρηματικούς πόρους αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν:  «Στόχος  δεν είναι να επιβραβεύσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ούτε να δώσουμε συγχωροχάρτια σε όσους πήραν και σε αυτούς που  έδιναν θαλασσοδάνεια. Το ακριβώς αντίθετο επιδιώκουμε, μάλιστα. Για αυτό και ο νόμος απαιτεί να υποβάλλουν όλοι ένα πλήρες περιουσιολόγιο και να παραιτηθούν από κάθε είδους απόρρητο στοιχείων, έτσι ώστε να μπορούν  να ελεγχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, και του επιχειρηματία, ώστε να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι» .

«Το τέλος των μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα το καλοκαίρι του 2018»  

Όσον αφορά το τέλος των μνημονίων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι  «δεν θα έρθει αυτόματα ως τυπική διαδικασία το καλοκαίρι 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα κάνουμε από τώρα ως τότε. Χρειάζονται ιεραρχήσεις, συντονισμός και σκληρή δουλειά για να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018» .

Όπως συμπλήρωσε,  «κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης περιόδου είναι δραστική μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

 «Η υποτίμηση των "αντίμετρων" παραγνωρίζει ότι αυτά απαντούν σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα»

Ο κ.  Δραγασάκης υποστήριξε ότι «οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ δανειστών και παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εξ αυτών» ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, μαζί με τα μέτρα για το χρέος, ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας.

Σχετικά  με την συμφωνία για την αξιολόγηση ανέφερε ε ότι «η υποτίμηση των "αντίμετρων" από άγνοια ή αντιπολιτευτική τακτική, παραγνωρίζει ότι αυτά απαντούν σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι  «εάν όλα αυτά τα χρόνια είχε διεκδικηθεί και επιτευχθεί η αρχή "δημοσιονομικής ουδετερότητας", το κοινωνικό κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε ακόμα για «ασυμμετρία σχέσεων στην Ευρωζώνη», ασκώντας κριτική  στους Ευρωπαίους δανειστές ότι «συμπεριφέρονται, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, ως δανειστές παρά ως εταίροι» . Κριτική άσκησε και σε  «πολιτικές και άλλες δυνάμεις» ότι «σε κρίσιμες στιγμές ταυτίστηκαν με παράλογα αιτήματα των δανειστών».  «Για να βγούμε οριστικά από την κρίση χρειάζεται να ηττηθούν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την εσωτερίκευση των μνημονίων ως πάγιο καθεστώς» είπε επίσης ο κ. Δραγασάκης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top