ΑΥΤΟ είναι το νέο ΜΝΗΜΟΝΙΟ! Σκληρά μέτρα για συντάξεις, μισθούς, αφορολόγητο

Μόνο με πλεόνασμα 3,7% θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα

Μόνο με πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 και όχι 3,5% θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη κρύβεται στις 128 σελίδες των τεσσάρων κειμένων των μνημονίων

Στο προσχέδιο, που φέρνει στη δημοσιότητα το Πρώτο θέμα,  προβλέπεται ενεργοποίηση μέτρων ύψους 450 εκ. από το 2018 εφόσον δεν πιαστεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Στα μέτρα προβλέπονται περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκ. Παράλληλα, προβλέπεται κατάργηση του έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες κάτι που αυξάνει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκ. 

Ακόμα προβλέπονται σκληρά μέτρα στις συντάξεις. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, ενώ εάν δεν επιτευχθεί η μείωση κατά 1,8 δις που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα θα γίνει και νέα μείωση στις επικουρικές. Σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου την οποία αποδέχθηκε η κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν 2 συντάξεις τον χρόνο

Μαύρο το τοπίο και στα εργασιακά καθώς η κυβέρνηση υποχωρεί στη βασική γραμμή της για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων η οποία δεν πρόκειται να γίνει πριν το τέλος του μνημονίου, ενώ δεν κατάφερε ούτε την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που και αυτή μετατίθεται για τον Ιούλιο του 2018 που θα λήξει το μνημόνιο.

Ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση είναι η παράγραφος που περιγράφει ότι τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμοστούν αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που το πλεόνασμα αγγίξει το 3,7%, δηλαδή με ένα περιθώριο 0,2% πιο πάνω από το 3,5% του στόχου. Αντίθετα τα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν στο ακέραιο ανεξάρτητα από το ύψος των πλεονασμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top