Βαρουφάκης: Αν είχε περάσει η ΝΔ το 3ο Μνημόνιο θα είχε καεί το Σύνταγμα!

«Θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση»

Αιχμηρά βέλη εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όχι μόνο είπε (εμμέσως πλην σαφώς) ότι ο Σόιμπλε προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και πως αν είχε τολμήσει η ΝΔ να περάσει το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο της τωρινής κυβέρνησης, θα είχε… καεί το Σύνταγμα!

«Το 3ο μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί, που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε ποτέ να περάσει το 3ο μνημόνιο η ΝΔ; Θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους. Από τότε, περνάνε ανήκουστα πράγματα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS 103,6.

Συνεχίζοντας, είπε πως ο Σόιμπλε… προτιμά τον Τσίπρα από τον Μητσοτάκη: «Αν ήσασταν ο Σόιμπλε ποιον θα προτιμούσατε λοιπόν; Τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη; Ο κ. Σόιμπλε είναι απολύτως σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές».

«Εγώ δεν αμφισβητώ, ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας, θα θέλανε να μειώσουν τους φόρους, όπως και ο κ. Τσακαλώτος ή ο κ. Μητσοτάκης, αν βγει. Αυτό πρέπει να γίνει. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είναι κοινός νους» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα έκανε λόγο για αιτία… εθνικού πένθους: «Το πραγματικό πλεόνασμα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται και επετεύχθη μέσω συρρίκνωσης. Το Δημόσιο από τη συρρικνωμένη πίτα της οικονομίας και της ιδιωτικής αγοράς κατάφερε να έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα. Αυτό είναι λόγος για να βγούμε στους δρόμους. Είναι λόγος για πανεθνικό πένθος. Υπάρχει μία οικτρή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, βλ. ΦΠΑ και αύξηση φόρου εισοδήματος στους φτωχούς. Όταν βρίσκεσαι υπό καθεστώς δουλοπαροικίας, δεν μπορείς να λες "κατάφερα". Τι καταφέραμε; Να συρρικνώσουμε την οικονομία; Να διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό; Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατορθώματα».

Συνεχίζοντας, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε πως θα συνεργαζόταν «και με τον διάβολο και με τον Μεφοστοφελή αν ήταν να σώσω τη χώρα μου και να απελευθερωθεί από τη χρεοδουλοπαροικία».

«Θα συνεργαζόμουν και την αντιπολίτευση. Μέχρι το Νοέμβριο του 2011, να σας θυμίσω, ότι συζητούσα με όλους. Και με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά και είχαμε συμφωνία σε πολλά πράγματα, με τη διαφορά ότι ο κ. Σαμαράς μετά, έδωσε γη και ύδωρ για να γίνει κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε αυτό» σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε, φυσικά, και στο θέμα των capital controls για άλλη μία φορά: «Οι κλειστές τράπεζες δεν είναι δική μου ευθύνη. Ήταν ευθύνη του Eurogroup της 25ης και 27ης Ιουνίου. Είχα εξηγήσει στον κ. Τσίπρα, από τον Απρίλιο του 2012, βλέποντας το προεκλογικό του πρόγραμμα, ότι πρέπει να αποφασίσει, αν γίνει πρωθυπουργός, τι θα πει στον Ντράγκι αν του πει να προσυπογράψει αυτά που υπέγραψαν οι προηγούμενοι. Αλλιώς θα του κλείσει τις τράπεζες. Του είχα πει τι πρέπει να κάνει, αλλιώς ας άφηνε τον Σαμαρά, γιατί να βγει;».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, όταν ο ίδιος δεν ήταν πλέον υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Τι λέει μπροστά στο καθρέφτη του ή στην κάμερα ο κ. Τσίπρας για να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, είναι δικαίωμά του».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top