Δραματική προειδοποίηση Μητσοτάκη για «κούρεμα» καταθέσεων και αυστηρότερα capital controls

Τι προκύπτει από την ατζέντα της συνάντησης με Στουρνάρα την Τρίτη - Πρώτη ανάρτηση 18:34

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές ανάπτυξής της  θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο, Τρίτη 28 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα,   αλλά  όπως προκύπτει από πηγές της ΝΔ  και όπως μετέδωσε o Πέτρος Μποτσαράκος,  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέαο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των capital controls,  αλλά και για το ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις, εφόσον συνεχιστεί η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.    

Σημειώνεται ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε σήμερα  για τους κινδύνους στην οικονομία από την καθυστέρηση της αξιολόγησης.  

Όπως επισημαίνει η ΝΔ Μητσοτάκης και Στουρνάρας θα συζητήσουν εκτενώς για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν:

1.     Μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)

2.     Μείωση καταθέσεων – Capital controls – Q.E.

3.     Κερδοφορία τραπεζών – Προκλήσεις

4.     Τράπεζα Αττικής.

Αναλυτικά, ανά θέμα, επισημαίνεται από τη ΝΔ για την ατζέντα της συνάντησης:     

           Μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ανέρχονται σε περίπου 106 δις ευρώ ή 45% του συνόλου των δανείων. Όπως επισημάνθηκε, η επίλυση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση, οικονομική σταθερότητα, αντιμετώπιση των εμποδίων, επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημιουργία δευτερογενούς αγοράς με δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης, ώστε να γίνουν γρήγορα βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά 40 δις ευρώ μέχρι το 2019.

            Μείωση καταθέσεων – Capital controls – Q.E.

 H μείωση καταθέσεων φτάνει στα 4 δις ευρώ, τους πρώτους μήνες του 2017, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται εκ νέου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον E.L.A. στα 46,6 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται πως, το Δεκέμβριο του 2014, η εξάρτηση από τον E.L.A. είχε μηδενισθεί, ενώ το 2015 υπήρξε η μεγαλύτερη ετήσια εκροή ως σήμερα (περίπου 37 δις ευρώ). Έχει, μάλιστα, παρατηρηθεί ότι όταν διαταράσσεται η ομαλή πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους εντείνονται οι εκροές καταθέσεων. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι «κλειδί» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

 Η «εμπιστοσύνη» αποτελεί κλειδί και για την άρση των  capital controls. Η αρχική εξαγγελία της Κυβέρνησης για γρήγορη άρση τους έπεσε στο κενό ενώ, αν συνεχιστεί η αρνητική τάση στις καταθέσεις, ίσως χρειαστεί σύντομα αυστηροποίηση των capital controls, για να μην απειληθούν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των πολιτών.

 Την ίδια στιγμή, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την Ε.Κ.Τ., είναι και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο Q.E. που θα είχε θετικές επιδράσεις στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στην πρόσβαση στις αγορές και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Κερδοφορία τραπεζών - Προκλήσεις

 Η οργανική κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, αλλά οι προβλέψεις συνεχίζουν να «ροκανίζουν» τα κέρδη. Επισημαίνεται ότι το χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων διεθνώς δεν έχει επηρεάσει πολύ τις ελληνικές συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς διατηρούν πολύ υψηλά περιθώρια επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούν. Το γεγονός αυτό είναι θετικό για τα αποτελέσματά τους, αλλά όχι για την πραγματική οικονομία, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη. Τα stress tests θα γίνουν το 2018 με τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών και θα στηριχθούν στο μακροοικονομικό σενάριο και στην εικόνα που θα εμφανίζουν οι τράπεζες στο τέλος του 2017. Για αυτό είναι απαραίτητο να τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα.

             Τράπεζα Αττικής

 Το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας Αττικής παρουσίαζε σοβαρές αδυναμίες. Η Τράπεζα, σε μια περίοδο που παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα, αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την Κυβέρνηση. Αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με «χαλαρά» πιστοδοτικά κριτήρια με αποτέλεσμα την μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ε.Κ.Τ. (SSM).

 Για όλες τις παραλείψεις και σκιές στην Τράπεζα Αττικής υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες.

Κυβερνητικές πηγές: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει όση ζημιά μπορεί 

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν στο Star για τις προειδοποιήσεις Μητσοτάκη, ότι "είναι ο μοναδικός τρόπος να κάνει αντιπολίτευση, τώρα που βλέπει ότι κλείνει η συμφωνία, για να κάνει όση ζημιά μπορεί".  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top