Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα: Δεν θα είναι η Ελλάδα το πειραματόζωο της Ευρώπης

«Θα είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα μας»

Σκληρή κριτική στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πολιτικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση του Transform Europe από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, «La Sapienza» όπου έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Το «παράδοξο» της ελληνικής Αριστεράς

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «βρίσκεται ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενες δυνάμεις», καθώς σήμερα ανάμεσα σε συντρόφους και φίλους βρίσκεται «έξω από τους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας και τις αίθουσες που λαμβάνονται οι αποφάσεις», ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στην αντίθετη πλευρά, θα βρεθεί μέσα, «όπου οι ηγέτες της Ευρώπης θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για το μέλλον μας».

Ανέφερε ότι αυτή η διαίρεση στο εδώ και το εκεί, στο μέσα και το έξω, περιγράφει με σαφήνεια το παράδοξο της ελληνικής αριστεράς τα τελευταία δύο χρόνια. Γιατί, όπως είπε, είναι παράδοξο μια αριστερή δύναμη να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβληθεί από την τρόικα. «Αλλά», τόνισε, «αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε αυτόν τον παράδοξο ρόλο για τους εαυτούς μας, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν συμβιβασμό τακτικής προκειμένου να αποφύγουμε μια συνολική στρατηγική ήττα».

«Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το διακύβευμα της περιόδου: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, διότι αυτές τις μέρες Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον». Αυτός, είπε, «είναι ένας απ' τους λόγος που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να δώσει μια ευθεία απάντηση: «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο για όλα τα κράτη-μέλη, ναι ή όχι;». Τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση.
Ενόψει του εορτασμού της 60ης επετείου, σημείωσε ότι το βασικό πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι πώς ξεκίνησε και πώς είναι σήμερα. «Σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη».

«Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου»

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ρητορικά το ερώτημα ποιος ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Βορρά, πριν από τον Μάη του 2010, «η Ελλάδα ή οι ευρωπαϊκές τράπεζες;» Και ποιος επωφελήθηκε από τις δύο πρώτες συμφωνίες δανεισμού, «η Ελλάδα ή οι ευρωπαϊκές τράπεζες;»

Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε το ερώτημα «ποιος επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση: Η Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός Νότος ή ο ευρωπαϊκός Βορράς; «Ποιες χώρες είδαν το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε ιστορικά χαμηλά; Ποιες χώρες είδαν ρεκόρ πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της κρισης; 8,5% του ΑΕΠ το 2015 και 9% το 2016, το υψηλότερο στον κόσμο, εις βάρος της υπόλοιπη Ευρωζώνης; Η Γερμανία».

Έθεσε ένα ακόμη ερώτημα: «Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για "ποτά και γυναίκες", να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών; Είπε ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%. Δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να παρατήσει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων».

Έχοντας περιγράψει την κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, η Ελλάδα αγωνίζεται για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια της κοινωνικής αδικίας. Τερματίσαμε την ύφεση, η οικονομίας υπεραπέδωσε πέρυσι και τώρα κάνει στροφή στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας το κυρίως βάρος του μνημονίου».

Σημείωσε ότι για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα περισσότερους, δεν θα είμαστε το πειραματόζωο της Ευρωζώνης, όπως το ΔΝΤ και οι συντηρητικοί υποστηρικτές του ενδεχομένως θα ήθελαν. «Δοκίμασαν αυτές τις πολιτικές, απέτυχαν, πρέπει να τις αλλάξουμε, είμαστε έξω από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 και αυτό είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», τόνισε.

«Κυβερνάμε», είπε ο πρωθυπουργός, « τη χώρα εδώ και δύο χρόνια κάτω από συνθήκες διαρκούς οικονομικού εκβιασμού. Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια. Αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους. Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους "yes-men" των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού που θέλουν την Ελλάδα στον "ζουρλομανδύα" της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top