Αθήνα και θεσμοί… χάθηκαν στη «μετάφραση» της συμφωνίας του Eurogroup

Φρένο στις προσδοκίες για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης έβαλαν σήμερα Σόιμπλε και Νταϊσεμπλουμ

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, έχουμε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές που διαβάζουν διαφορετικά τα αποτελέσματα του Eurogroup. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν από το 2019, ενώ οι δανειστές βάζουν ως προϋπόθεση την ύπαρξη πλεονάσματος.

Φρένο στις προσδοκίες για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης έβαλαν σήμερα Σόιμπλε και Νταϊσεμπλουμ.

Η συμφωνία δυσκολεύει καθώς Αθήνα και θεσμοί ερμήνευσαν διαφορετικά τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Η Αθήνα επενδύει ότι στο ραντεβού της Μέρκελ με τη Λαγκάρντ αλλά και με τον Γιούνκερ, αύριο Τετάρτη, θα ξεδιαλύνει τι θα γίνει με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ζητήματα που παραμένουν θολά.

Το Ταμείο έσπευσε από χτες να προσγειώσει τις προσδοκίες για μια άμεση συμφωνία.

Τα επόμενα βήματα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπουν:

Οδικός χάρτης κυβέρνησης

-Ολοκλήρωση αξιολόγησης

-Μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος

-Συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα

-Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση προς τον Σόιμπλε να ξαναδεί την απαίτησή του για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% την επόμενη 10ετία.

Βέβαιο είναι πλέον ότι χάνουμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο και ευχής έργο είναι - μετά τις Ολλανδικές και τις Γαλλικές εκλογές τον Απρίλιο -  να έχουν τελειώσει όλα και να έχουν εκταμιευθεί χρήματα πριν τον Ιούλιο οπότε η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογο  ύψους 7 δις ευρώ. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top