Με «κόκκινη γραμμή» στο Eurogroup ο Τσακαλώτος: «Ούτε βήμα πίσω» η εντολή Τσίπρα

Τι δίνει και τι ζητά η κυβέρνηση

Με τη σαφή εντολή του πρωθυπουργού «ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ λιτότητας» προσέρχονται στο κρίσιμο Eurogroup οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Η κυβέρνηση στοχεύει αφενός στο άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και αφετέρου στη «γραμμή» για «ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητας», ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο δημοσιονομικά.

Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο βήμα εντός της εβδομάδας, καθώς την Τετάρτη αναμένονται στο Βερολίνο τα δύο καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό ζήτημα διαδοχικά ραντεβού της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπογραμμίζει ότι από τη δική του πλευρά μπορεί να υποχωρήσει μόνο εφόσον το δημοσιονομικό μείγμα που θα προκύψει θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απαίτηση των δανειστών π.χ. για τη μείωση του αφορολόγητου απαντά ότι διεκδικεί και προτείνει ισοδύναμα, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ, που αφορούν είτε την εστίαση είτε την κατανάλωση κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018, φέρνει στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων τη μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη, μέσω του κόφτη αναίρεσης -δηλαδή εφόσον επιβεβαιωθεί ο δημοσιονομικός χάρτης που προβλέπει η ελληνική πλευρά, τότε να μην εφαρμοστούν τα εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top