Δεν βλέπουν ΛΕΥΚΟ ΚΑΠΝΟ από το σημερινό Eurogroup! Από Απρίλιο και βλέπουμε η συμφωνία

Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες ο Ε. Τσακαλώτος

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι Έλληνες για μία ακόμα φορά, καθώς σήμερα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση, εφόσον η ελληνική πλευρά αποδεχθεί τα προληπτικά μέτρα για το 2019 θα είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας.

Το ΔΝΤ τις τελευταίες μέρες δείχνει να επανεξετάζει τη στάση του αποδεχόμενο να συμπεριλάβει στις προβλέψεις του την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016 κι αν αποδειχθεί ότι έχει κάνει λάθος να το αλλάξει.

Γι’ αυτό θα έχει δικό του παρατηρητή στην καταγραφή των τελικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, λίγο πριν αυτά σταλούν στη Eurostat και ανακοινωθούν σε όλη την ΕΕ στον Απρίλιο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα αν δεσμευτεί σήμερα για τα προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο για να μάθει το ύψος αυτών, αφού τότε το ΔΝΤ θα έχει οριστικοποιήσει τις προβλέψεις του.

Αβέβαια είναι τα πράγματα και για το θέμα του χρέους, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει τίποτα παραπάνω για τη διευθέτηση του χρέους, πριν από το 2018.

Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέψουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, θα ξεκινήσουν και πάλι τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν πριν από τρεις μήνες.

Έτσι, τα θέμα που θα απασχολήσουν και πάλι είναι :
  • Τα εργασιακά με κύριο την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ για το 2018.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Ο διορισμός νέου ΔΣ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
  • Η ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις και το νέο πτωχευτικό κώδικα.
  • Θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top