Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: Παράλογο το να ζητούν τώρα μέτρα για το 2019

Άρθρο του ΥΠΟΙΚ στην Bild: Ποιος ξέρει τι θα ζητούσε το Ταμείο εάν δεν είχαμε πιάσει τους στόχους

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του στην εφημερίδα Bild όπου καλεί το Ταμείο να μην προβάλει παράλογες απαιτήσεις.

«Ξεπεράσαμε τον οικονομικό μας στόχο για το 2016 κατά περίπου 1,7 % του ΑΕΠ. Είναι ως εκ τούτου πραγματικά λογικό να ζητά το ΔΝΤ να νομοθετηθούν περαιτέρω μέτρα για το 2019;» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

«Ας πάρουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να πιέζουν το ΔΝΤ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις – αλλά όχι στη βάση αυτού που έχει ήδη γίνει. Πριν από λίγες μέρες η ομάδα συμβούλων του ΔΝΤ επαίνεσε την ελληνική πλευρά για την αύξηση των φορολογικών εσόδων» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η θέση του Ταμείου ότι έχει επιβραδυνθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων «απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα».

«Το ΔΝΤ κάνει λάθος να ζητά περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και τις φορολογικές ελαφρύνσεις» αναφέρει και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα. Αν το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει, θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα και να μην εγείρει πλέον παράλογες απαιτήσεις, ενώ συμφωνεί ταυτόχρονα σε μεσοπρόθεσμα μέτρα αναφορικά με τα χρέη με τους ευρωπαίους γείτονές μας».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή και επισημαίνει πως η χώρα μας «έχει δείξει μια αφοσίωση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, την οποία πολλοί αμφισβητούσαν το καλοκαίρι του 2015».

«Το 2017 είναι για όλους μας μια δύσκολη χρονιά με σημαντικές εκλογές, με το Brexit, τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και τις αβεβαιότητες αναφορικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση» σημειώνει και καταλήγει: «Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να αποδείξει καλύτερα ότι μπορεί να λύνει εγκαίρως τα προβλήματα, απ’ ό,τι με την επίτευξη ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου συμβιβασμού; Γιατί θα πρέπει να ρισκάρουμε την αποτυχία μιας επιτυχίας την τελευταία στιγμή;».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top