Τζανακόπουλος: «Πάμε για συμφωνία ως τις 20 Φεβρουαρίου» - Τι είπε για Plan B

«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το πότε αλλά και το πώς θα έχουμε συμφωνία»

«Στόχος μας ήταν και παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην κανονικότητα» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,«η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά παράλληλα και των κινήσεων που απαιτούνται για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το πότε αλλά και το πώς θα έχουμε συμφωνία. Θέλουμε μια συμφωνία βιώσιμη για την κοινωνία».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία ως τo Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή τις επόμενες μέρες: «Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για εποικοδομητική τάση από όλους όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου».

«Δεν θα υπάρξει ούτε ένα επιπλέον μέτρο λιτότητας»

 

Ο κ. Τζανακόπουλος για μία ακόμη φορά τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ούτε ένα νέο μέτρο: «Η σταθερή θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα επιπλέον μέτρο λιτότητας. Η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει plan B σε περίπτωση που το σχέδιο για κανένα νέο μέτρο δεν γίνει δεκτό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνο αυτή τη συμφωνία.

Όπως τόνισε, σύμμαχος της κυβέρνησης στη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας είναι η πορεία της οικονομίας το 2016, «όπου είχαμε υπεραπόδοση εσόδων και η οικονομία επέστρεψε οριστικά στην ανάπτυξη».

«Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για την οικονομία, τα επιβεβαίωσε και η Κομισιόν θα τα επαναλάβει και ο Πιέρ Μοσκοβισί» πρόσθεσε, τονίζοντας πως πλέον δεν έχει νόημα η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό το 2018.

Τι είπε για ΔΝΤ, Γερμανία και πλεόνασμα

 

«Αναμένουμε ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε ρεαλιστικότερες και εποικοδομητικές προτάσεις στο εγγύς μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ανάλογη ήταν η στάση που κράτησε και προς το γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Οι απόψεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για 3,5% πλεόνασμα για 10 χρόνια δεν είναι ρεαλιστικές. Πρέπει να υιοθετήσει μια συμβιβαστική στάση για υλοποιήσιμες θέσεις».

Επίθεση σε Μητσοτάκη: Είναι αρνητικός παράγοντας για το κλείσιμο της συμφωνίας

 

«Όσοι το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα θρίλερ και ζητούν να κλείσουν άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης, εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών» είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε με αφορμή το ταξίδι του στο Βερολίνο πως ταυτίζεται με τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών.

«Δυστυχώς για άλλη μία φορά αρνητικός παράγοντας για να επιτευχθεί η συμφωνία υπήρξε ο πρόεδρος της ΝΔ, που επέλεξε να βρεθεί στο Βερολίνο την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης. Αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις, ως όφειλε, επέλεξε να κάνει αντιπολίτευση. Χθες έχασε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει υπευθυνότητα και για άλλη μία φορά υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων από τους δανειστές. Την ώρα που το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης αναγνωρίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση στην ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διέψευσε το «συμφωνία τώρα» του Χουλιαράκη

 

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη πως  «είναι καλύτερα τώρα έστω και μια χειρότερη λύση παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες», ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν είπε αυτό ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αλλά πως «είναι προτιμότερο μια καλή συμφωνία τώρα από μία καλύτερη αργότερα». «Είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή», διευκρίνισε.

Απαντώντας, εξάλλου, για το αν είναι συμπαγής η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Είναι συμπαγής και ενιαία ,πολιτευόμαστε βάσει των συλλογικών κυβερνητικών αποφάσεων και την στρατηγική που έχουμε αναλύσει στον ελληνικό λαό».

Τι είπε για την πολιτική διαπραγμάτευση

 

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως έχει αποδώσει αποτελέσματα και έχει δημιουργήσει το έδαφος για συμφωνία που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

«Είναι ζήτημα πολιτικού χαρακτήρα αυτό που έχει προκύψει στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση τώρα σε τεχνικό επίπεδο» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόταση των δανειστών για μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top