Ικανοποιημένος ο Σκουρλέτης από την κρατική κινητοποίηση κατά την κακοκαιρία!

Για όλα φταίει «ο κακός μας ο καιρός» σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή…

Ικανοποιημένος ο Σκουρλέτης από την κρατική κινητοποίηση κατά την κακοκαιρία!

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, παρά το πλήθος των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των ΟΤΑ !

Απαντώντας συγκεκριμένα  σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Σκόπελο και την Αλόννησο, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε μεταξύ  άλλων ότι η χώρα είχε να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα… 30-40 χρόνια (ξεχνώντας  προφανώς τις κακοκαιρίες του 2002, του 2004, του 2008 και αρκετών άλλων ετών τα τελευταία μόνο 10-15 χρόνια )!                   

 «Η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μία κακοκαιρία που δεν έχει προηγούμενο. Και μολονότι ο δεδομένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας έφθασε στα όριά του, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει φαινόμενα που εμφανίζονται στη χώρα ανά τρεις ή τέσσερις δεκαετίες. Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση είναι να υπάρξει ένας καλός συντονισμός, με βάση τα διαθέσιμα μέσα που είχε και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «καλό συντονισμό».

 Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε επίσης ότι υπήρξε «έγκαιρη κινητοποίηση των υπηρεσιών της Πολιτείας»  και επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα νησιά τέθηκαν έγκαιρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά τα διαθέσιμα μέσα,  παραδέχθηκε  ότι ήταν λιγότερα, αλλά απέδωσε την ευθύνη  στα…  μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς  «εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών από το 2010 είναι αδυνατισμένα». Και σε αυτή την περίπτωση όμως ισχυρίσθηκε  «με βάση αυτήν την πραγματικότητα μπορέσαμε και πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο  βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε  από την πλευρά του ότι οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και έντασης και η αντιμετώπιση θα ήταν καλύτερα διαχειρίσιμη, αν οι δήμοι είχαν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και επάρκεια σε προσωπικό και αν το υπουργείο και η Πολιτική Προστασία είχαν αποστείλει έγκαιρα στα νησιά βαριά μηχανήματα. «Δεν απολυτοποιούμε τα πάντα και δεν είμαστε αρνητές. Όμως, αυτός ο συντονισμός έγινε κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή, πλέον, στα νησιά επικρατούσε πραγματικό χάος», υπογράμμισε ο κ. Στεργίου.

Εξέφρασε επίσης την αμφιβολία του  για την ταχύτητα αποζημιώσεων, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  ενώ η Σκόπελος επλήγη το 2015 από πλημμύρες και οι ζημιές έχουν καταγραφεί και ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου δεν έχουν πάρει οι πληγέντες ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και δεν υπάρχει κανένα μέτρο ανακούφισης.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε ότι τα νοικοκυριά έχουν ήδη, αποζημιωθεί και δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι επιχειρήσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top