Μητσοτάκης: Θα κάνω κυβέρνηση με τους άξιους ακόμη κι αν δεν είναι βουλευτές

Δεν απέκλεισε μείωση φορολογικών συντελεστών με "ελεγχόμενα μονομερή ενέργεια"

Κυβέρνηση με την συμμετοχή και αρκετών εξωκοινοβουλευτικών προτίθεται να σχηματίσει εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός  ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε  στη συνέντευξή του στον Alpha και στον Α. Σρόιτερ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας, με αφορμή το ποιοι συμμετέχουν στην σκιώδη κυβέρνηση.

«Πάντα χρειάζεται ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης. Η  επόμενη κυβέρνησή μου θα συμπεριλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη» ανέφερε, τα οποία διευκρίνισε ότι θα είναι  «άξια στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα».  Επισήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική «πρέπει να έχει κολλήσει ένσημα».

Για την συμπλήρωση ενός έτους στην ηγεσία της ΝΔ από τον ίδιο, ανέφερε ότι έγιναν τομές,  «συμμαζέψαμε τα οικονομικά, φέραμε νέο κόσμο στο κόμμα» και τόνισε ότι κανείς δεν περίμενε ένα χρόνο πριν να υπάρχει τέτοια μεγάλη αντιστροφή του κλίματος.

Το σημαντικότερο πρόβλημα κατά τον κ. Μητσοτάκη στο κόμμα του αποτελούσε το γεγονός    ότι «ήταν ταυτισμένο με το “παλιό”  και το κομματικό κατεστημένο», προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει γενναία αυτοκριτική και έχουμε αλλάξει πάρα πολλά πράγματα». Όπως αναγνώρισε, αυτό δημιουργεί τριβές, «αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς δεν λαϊκίσαμε».  

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τι η ΝΔ δεν θα ζητούσε εκλογές αν δεν ήταν απολύτως πεπεισμένη ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει και  ότι έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων που περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών αλλά και κρατικών δαπανών, όπως  και «πραγματικές» όπως τις χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις. «Δεν είναι μεταρρυθμίσεις οι αυξήσεις φόρων και η μείωση συντάξεων.  Η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι μεταρρύθμιση» τόνισε.  

Όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων π.χ. πρόκειται να ελεγχθούν.   

Για την μείωση φόρων που έχει εξαγγείλει και τι θα δώσει στον Σόιμπλε για να συμφωνήσει ή αν τελικά θα προσφύγει σε μονομερείς ενέργειες, απάντησε:  

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι δίνω-παίρνω. Εφόσον μια κυβέρνηση υποδείξει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το αγκαλιάσει η ίδια και πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι έχουμε εναλλακτικό σχέδιο,  πιστεύω ότι δεχθούν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» υποστήριξε.    

Στην περίπτωση διαφωνίας με τους εταίρους πάντως δεν απέκλεισε την προσφυγή σε  μονομερείς ενέργειες με την μείωση της φορολόγησης, αλλά «ελεγχόμενα», ώστε «να στείλουμε ένα μήνυμα επανεκκίνησης της οικονομίας».  

Όπως σημείωσε σε άλλο σημείο, «από την στιγμή που θα προτάξουμε συγκεκριμένες μειώσεις δαπανών μπορούμε να μειώσουμε και τους φόρους και θα το κάνουμε».

Για την τρομοκρατία και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα για σχέδιο επίθεσης εναντίον του από την Π. Ρούπα, ανέφερε ότι έχει   απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ αλλά όχι και στους πολιτικούς της προϊσταμένους. «Στα Εξάρχεια εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών. Η απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης είναι καταδικαστέα σε όλα τα επίπεδα.  Σήμερα διακινείται βαρύς οπλισμός στην περιοχή» ανέφερε.

Όπως δεσμεύθηκε μια δική του  κυβέρνηση «θα καθαρίσει τα Εξάρχεια», καθώς όπως είπε   σήμερα η αστυνομία δεν έχει αυτή την εντολή. « Το πρώτο που έκαναν ήταν αν καταργήσουν τις φυλακές τύπου Γ, που έγιναν για  να σπάσει  αυτός ο ομφάλιος λώρος με τους ποινικούς. Έχει βαρύτατη ευθύνη προσωπικά ο κ. Τσίπρας»  σημείωσε, ενώ δεσμεύθηκε και ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου «με τον οποίο  αποφυλακίζονται τρομοκράτες» .

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ευχήθηκε για το 2017 «υγεία κατ’ αρχάς και να είναι η χρονιά που θα βγούμε πραγματικά από την κρίση». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top