Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης: Συναντά τον Τσίπρα ενόψει της Γενεύης

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και η σύνθεση της διάσκεψης

Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης: Συναντά τον Τσίπρα ενόψει της Γενεύης

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.15, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στόχος των συνομιλιών είναι ο πλήρης συντονισμός Λευκωσίας-Αθηνών για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από τις 9-11 Ιανουαρίου και τη διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960.

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Υπό το φως και της πρώτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας προχθές στην 'Αγκυρα, θα συζητηθεί η τακτική, που θα ακολουθηθεί. Σημειώνεται συναφώς πως τα μηνύματα από την 'Αγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών.

Μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top