Τσίπρας: Η λιτότητα έφερε ανεργία και αποσταθεροποίηση

«Ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων στην Ελλάδα»

Τσίπρας: Η λιτότητα έφερε ανεργία και αποσταθεροποίηση
Για «κρίση πρωτοφανών διαστάσεων» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη λιτότητα σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

«Στην Ελλάδα η λιτότητα προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, για μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. Στην τετραετία του Μνημονίου η χώρα μου βυθίστηκε στη φτώχεια: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 34,6% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ένδειας. Το 18% των Ελλήνων δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα για να αγοράσει φάρμακα, όπως διαπιστώθηκε με μελέτη του OΟΣΑ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανταγωνισμός που βασίζεται στη λιτότητα «στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης αποσταθεροποιεί την ίδια τη νομισματική ένωση και τη βυθίζει στην αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση και στην ανεργία».

Για να ξεπερασθεί η κρίση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά διέξοδο από τη λιτότητα «με μια πολιτική στροφή, με αύξηση της ζήτησης, ως συνέπεια μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων κατηγοριών πολιτών και δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης».

Παράλληλα, προτείνει τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού «New Deal» εντοπίζοντας ως προτεραιότητες, την έρευνα, την τεχνολογία, τις υποδομές και το κοινωνικό κράτος με στόχο τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top