Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας - Τα τρία σενάρια που εξετάζονται

Οι μειώσεις θα είναι κατά 50%

Φοροτεχνικός αναλύει όλα όσα αναμένεται να συμβούν με τις μειώσεις των συντάξεων χηρείας / Βίντεο Open

Μεγάλες περικοπές αναμένεται να υπάρξουν στις συντάξεις χηρείας δικαιούχων του ιδιωτικού τομέα. Οι μειώσεις θα είναι κατά 50% και προβλέπεται μετά την πάροδο της τριετίας, σύμφωνα με τον νόμο.

Συντάξεις χηρείας: Αναδρομικές αυξήσεις με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία απ’ όσες συντάξεις λαμβάνει ο δικαιούχος.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35%, αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα-ος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη με αναδρομική ισχύ.

Συντάξεις χηρείας: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις μειώσεις των συντάξεων, καθώς πιστεύει ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Γι' αυτό εξετάζονται τρία πιθανά σενάρια: 

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει περικοπή της μικρότερης σύνταξης κατά 50%, στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει δύο συντάξεις.

  • Το δεύτερο, προβλέπει περικοπή 35% της εθνικής σύνταξης και όχι το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή το σύνολο της σύνταξης χηρείας.
  • Το τρίτο σενάριο αφορά την επιστροφή ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι χωρίς περικοπή. Η επιστροφή θα γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που εισπάττουν.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top