Νέο επίδομα ανεργίας: Η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αλλαγές

Αυξημένο και ανταποδοτικό, σύμφωνα τη Δόμνα Μιχαηλίδου

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου θα φέρει αλλαγές και στο επίδομα ανεργίας και σε μια σειρά άλλων επιδομάτων. 

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο, ανταποδοτικό και εμπροσθοβαρές. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης τοπικά και στη συνέχεια σε ολόκληρη την επικράτεια.

Μιχαηλίδου: Μέχρι Φεβρουάριο η ασφαλιστική ικανότητα σε οφειλέτες Ταμείων

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, επιπλέον της βασικής παροχής που είναι ίση με το 55% του κατώτατου μισθού προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, θα δίνεται σε όσους μένουν άνεργοι μετά από πολλά χρόνια ασφάλισης – κι επομένως εισφορών στο σύστημα – ένα μπόνους που θα αυξάνει το συνολικό βοήθημα. 

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου - Πού θα φτάσει

Πληροφορίες αναφέρουν πως για να πάρει ένας ασφαλισμένος το «μπόνους» αυτό, θα πρέπει να έχει πέντε ή έξι συνεχόμενα χρόνια ασφάλισης. Έτσι, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, άλλο μπόνους θα πάρει κάποιος με επτά έτη συνεχόμενης εργασίας και άλλο κάποιος με 15.

Επίδομα ανεργίας: Αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές του εργαζόμενου

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, τακτικό επίδομα και μπόνους δε θα ξεπερνούν τον εκάστοτε βασικό μισθό, έτσι το μπόνους μεσοσταθμικά αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 200 ευρώ. 

Αύξηση κατώτατου μισθού στις 22 Μαρτίου - «Όχι» Χατζηδάκη για επίδομα Πάσχα

Επίσης, όπως έγινε κατανοητό, από όσα είπε η κ. Μιχαηλίδου, ο άνεργος θα λαμβάνει κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας υψηλότερο επίδομα, το οποίο με την πάροδο των μηνών θα μειώνεται, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα αλλάξει το ποσό της τακτικής παροχής. 

Το «κρυφό» επίδομα: Ποιοι μπορούν να πάρουν 479 ευρώ για 9 μήνες

Έτσι, ένας άνεργος θα λαμβάνει π.χ το 70% του κατώτατου μισθού του το πρώτο τρίμηνο, το 60% το δεύτερο τρίμηνο και το 50% το τρίτο τρίμηνο της ανεργίας του. 

Πάντως, οι ακριβείς παράμετροι του νέου επιδόματος ανεργίας, αναμένεται να καθοριστούν τις επόμενες μέρες όταν θα καταλήξει στην πρόταση του ο ΟΟΣΑ που εκπονεί τη σχετική μελέτη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top