Φορολογικό Νομοσχέδιο: Ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Κλειδώνουν» σήμερα οι αλλαγές

Στους δρόμους βγαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες όλων των κλάδων, μαζί τους και οι ιδιοκτήτες ταξί, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στα τεκμήρια που θα εφαρμοστούν για το εισόδημά τους

«Κλειδώνουν» σήμερα, Δευτέρα, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, την ώρα που οι αντιδράσεις είναι έντονες, κυρίως από τους δικηγόρους. Ωστόσο έρχεται μια αλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «οριζόντιο» περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε θέση άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οριστικοποιηθεί ήδη τρεις σημαντικές αλλαγές που αφορούν έναν μεγάλο αριθμό από το σύνολο των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων.

Επαγγελματίες: Θα κλείσουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο  

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί το βράδυ και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη όλες οι εποικοδομητικές παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί, από φορολογούμενους και εμπλεκόμενους φορείς.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι μέχρι στιγμής κερδισμένοι των νέων παρεμβάσεων θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ και οι εποχικές επιχειρήσεις ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Φορολογικό: Οι αλλαγές που «κλειδώνουν»

Οι βασικές αλλαγές που είναι στο τραπέζι και φαίνεται να υπερισχύουν, για τον νέο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών προβλέπει, είναι οι παρακάτω:

Μαχητό τεκμήριο: Εξετάζεται διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ότι είναι μαχητό, ενώ θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους. Πάντως, όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν προσφυγή «απορρίπτοντας» το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος που τους έχει υπολογίσει αυτόματα η Εφορία ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.

Όμως, στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας.

Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

1. Μείωση σε σχέση με την αρχική προσέγγιση των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Φορολογικό: «Μαξιλαράκι» 600 εκατ. ευρώ σε δαπάνες για Παιδεία και Υγεία

Οι συντελεστές αυτοί είναι:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πιθανότατα με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το νέο καθεστώς των φορολογικών εκπτώσεων για την ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών, καθώς και το νέο ποινολόγιο για μη διαβίβαση των φορολογικών δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top