Επίδομα μητρότητας: 780 ευρώ για εννέα μήνες σε όλες τις μητέρες

Σε ποιες μητέρες επεκτείνεται η χορήγηση του επιδόματος

Το επίδομα μητρότητας που ανέρχεται σε 780 ευρώ μηνιαίως θα δοθεί αναδρομικά σε όλες τις μητέρες που απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και στη συνέχεια θα επεκταθεί, όπως προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Εβδομάδα πληρωμών για χιλιάδες δικαιούχους: Ποια επιδόματα καταβάλλονται

Η επέκταση του επιδόματος θα γίνει σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, στις αγρότισσες του ΟΓΑ, αλλά και σε όλες τις μητέρες που έχουν μισθωτή απασχόληση και λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας (όπως οι έμμισθες δικηγόροι, οι μισθωτές ασφαλισμένες του ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ κ.ά.). Το επίδομα δικαιούται και η τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο ηλικίας έως 8 ετών.

Για την επέκταση του επιδόματος στις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση (άρθρο 147), το επίδομα θα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας ή και μετά τη λήξη της ισόχρονης άδειας λόγω μειωμένου ωραρίου. Αν δεν γίνει χρήση της άδειας μειωμένου ωραρίου, το επίδομα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (περίπου 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό).

Επέκταση άδειας μητρότητας στους 9 μήνες: Άνοιξε η πλατφόρμα

Για την επέκταση του επιδόματος στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες (άρθρο 148), το επίδομα θα χορηγηθεί και σε όσες απέκτησαν παιδί 14 εβδομάδες πριν τη λήξη του 2023, δηλαδή σε όσες απέκτησαν παιδί από 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Την αναδρομικότητα του μέτρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης. Η αναδρομική καταβολή μπορεί να αναφέρεται ως 5η παράγραφος στο άρθρο 148, που αφορά στην επέκταση του επιδόματος σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αλλά είναι προφανές ότι περιλαμβάνει και τις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση που απέκτησαν παιδί μετά τις 24/9 και η άδεια λοχείας τους λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Αυξάνεται σε 9 μήνες η άδεια μητρότητας – Τι ισχύει για τον πατέρα

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με τη διάταξη τίθενται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Η μητέρα να μη λαμβάνει άλλο επίδομα για την ίδια αιτία από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
  • Να είναι ασφαλισμένη και να μην οφείλει ασφαλιστικές εισφορές (όσον αφορά ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες).
  • Να μην καλύπτεται από ανάλογη παροχή όπως η φύλαξη παιδιού σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Το ζήτημα που μπορεί να ανακύψει με τις μητέρες που δεν είναι μισθωτές είναι πώς θα εξακριβωθεί ότι δεν απασχολούνται κατά το διάστημα που θα λάβουν το επίδομα. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι να δηλώσουν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους για το διάστημα που θα λαμβάνουν το επίδομα, όπως οι μισθωτές που αναστέλλουν την απασχόλησή τους.

Άδεια και Επίδομα Μητρότητας: Πόσους μήνες αυξάνονται και από πότε  

Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα μπορεί να μεταβιβάζει έως 7 μήνες το επίδομα στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός είναι μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, εφόσον η μητέρα πληροί τις προϋποθέσεις.

Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες, η επέκταση του επιδόματος θα πληρωθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας στον οποίο καταβάλλουν εισφορές, που μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟ 2022

Αιτήσεις μητέρων

ΙΚΑ: 38.991

ΟΑΕΕ: 2.666

ΟΓΑ: 1.100

ΤΑΞΥ (ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ): 738

ΤΑΥΤΕΚΩ: 44

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΤΑΙΣΥΤ: 3

ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (ΔΙΚΗΓΌΡΟΙ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ): 573

ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ): 475

ΕΤΑΑ-ΤΑΣ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ): 17

ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ): 513

Σύνολο      45.120

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top