Εφορία: Με τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ η φορολογία επαγγελματιών!

«Mαστίγιο και καρότο» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Mαστίγιο και καρότο» στη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα ίσο ή και χαμηλότερο από αυτό ενός υπαλλήλου με τον βασικό μισθό,  μπαίνουν στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών, που επαναφέρει το τεκμαρτό εισόδημα. Αντίθετα, όσοι δηλώνουν μεγαλύτερο θα τύχουν μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, σε όσους δηλώνουν πάνω από 10.920 ευρώ εισόδημα και κατά 25% σε όσους δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το τεκμαρτό εισόδημα και ο φόρος που αναλογεί

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το τεκμαρτό εισόδημα και ο φόρος που αναλογεί  

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι επαγγελματίες θα έχουν μείωση 50% το 2024

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όποιος δηλώσει έως 10.920 ευρώ θα γλυτώσει 160 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, ενώ αντίθετα, όποιος δηλώσει πάνω από αυτό το ποσό γλυτώνει αυτόματα 325 ευρώ. 

Κάτω από 10.920 ευρώ ετήσιο εισόδημα δηλώνουν 5 στους 6 ελεύθερους επαγγελματίες

Κάτω από 10.920 ευρώ ετήσιο εισόδημα δηλώνουν 5 στους 6 ελεύθερους επαγγελματίες 

Το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό από τον ελεύθερο επαγγελματία, δηλαδή μπορούν να το αντικρούσουν με στοιχεία. Έτσι θα χάσουν όμως την ελάφρυνση από το Τέλος Επιτηδεύματος που ψαλιδίζεται ένα χρόνο νωρίτερα. 


Τρελά… εκκαθαριστικά: Υπέρογκα ποσά για εισόδημα - ψίχουλα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε φορολογική ελάφρυνση 1.500 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Η ΝΔ φέρνει ελάχιστο φόρο 1.700 ευρώ με νέα τεκμήρια και τη μη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος» σχολίασε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Οικονομικών, Νίκος Παππάς.  

Τεκμαρτό εισόδημα:  από 10.920 ως 14.196 ευρώ βάσει του κατώτατου μισθού

Όπως μετέδωσε ο οικονομικός συντάκτης του Star Γιώργος Σαραντάκος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα, όσο αυξάνεται ο βασικός μισθός των υπαλλήλων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα από τις τριετίες που έχουν ξεπαγώσει, τόσο θα αυξάνεται  και το τεκμαρτό εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται  οι ίδιοι. Μπορεί δηλαδή  το τεκμαρτό τους εισόδημα από 10.920 ευρώ να φτάσει τα 14.196 ευρώ, αν οι υπάλληλοι τους έχουν τρείς τριετίες

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η σύγκριση του φόρου επιτηδεύματος

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η σύγκριση του φόρου επιτηδεύματος 

Εφορία: Ανατροπές στη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μέχρι και 50.000 ευρώ το τεκμαρτό εισόδημα 

Αν δίνουν μεγαλύτερους μισθούς,  το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι όσο είναι και οι 14 μισθοί των υπάλληλων. Για ειδικές περιπτώσεις που ο τζίρος μιας επιχείρησης  είναι υπερδιπλάσιος από το μέσο όρο του κλάδου,  το τεκμαρτό εισόδημα θα αυξάνεται και μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις να φτάνει τις 50.000 ευρώ. 

700 εκατ. ευρώ όφελος - «παράθυρο» για νεες μειωσεις φορων 

Έτσι το κράτος θα κερδίσει 600 εκατ. ευρώ τον  χρόνο από φόρους και 100 εκατ. ευρώ που θα χάσουν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες που έπαιρναν μέχρι τώρα επιδόματα για τα παιδιά τους ή για επίδομα στέγασης. Με 700 εκατομμύρια τον χρόνο όφελος ανοίγει «παράθυρο»  να πάμε και σε νέες φοροελαφρύνσεις ή μειώσεις φορολογικών συντελεστών για το σύνολο των φορολογουμένων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top