Χρέη σε δήμους: Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε έως 72 δόσεις

Τα «κλειδιά» της νέας ρύθμισης

Ρυθμίσεις χρεών στην εφορία: Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση των 72 και 120 δόσεων / Βίντεο: Open

Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους, οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις έχουν οι πολίτες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με τους δήμους.

Ρύθμιση οφειλών: Παράταση για ένταξη οφειλετών στις 72 και 120 δόσεις

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο  δήμο μέσω του διαδικτυακού τόπου του δήμου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω ειδικής εφαρμογής του αρμόδιου δήμου.

ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ: Έρχεται η νέα «black list» με τους μεγαλοοφειλέτες

Η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης στον οφειλέτη της σχετικής απόφασης ενώ οι 100 δόσεις αναβιώνουν με την πληρωμή δυο δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.

 

Ρύθμιση οφειλών σε 72 έως 120 δόσεις - Οδηγίες και παραδείγματα

Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών αποκαλύπτει τα «ψιλά γράμματα» της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων και ξεκαθαρίζει τη διαδικασία αναβίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1.      Οφειλές προς τους δήμους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 2 έως και 36 μηνιαίες δόσεις είτε σε 37 έως και 72 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% στην πρώτη περίπτωση (των 2 έως 36 δόσεων) ή πλέον 1,5% στη δεύτερη περίπτωση (των 37 έως 72 δόσεων).

2.      Για την υπαγωγή στη ρύθμιση ο οφειλέτης απαιτείται:

α) να μην είχε αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ταμειακές υπηρεσίες των δήμων την 1η.11.2021 και επιπλέον εφόσον είχε υπαχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων να μην την έχει απωλέσει έως την ημερομηνία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση

β) να έχει υποβάλλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι την 31η.12.2022.

γ) κατά τον χρόνο υπαγωγής στην ρύθμιση να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

3.      Ελάχιστη μηνιαία δόση. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ, πλην της τελευταίας.

4.      Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021, έχουν ενταχθεί σε πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι όροι των εν λόγω ρυθμίσεων τηρούνταν κατά την 1η.2.2023 και εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η.2.2023.

5.      Εάν υπάρχουν λοιπές αρρύθμιστες οφειλές, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες πριν την 1η.11.2021, ακόμα και εάν αυτές ρυθμιστούν, ο οφειλέτης δεν υπάγεται στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί σ’ αυτήν.

6.      Εξαιρέσεις. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται, εξάλλου, όσες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. τα μισθώματα) ή η ρύθμισή τους απαγορεύεται από άλλους νόμους.

7.      Λοιπές αρρύθμιστες οφειλές. Προκειμένου ο οφειλέτης να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, εάν έχει λοιπές αρρύθμιστες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.2.2023 και δεν τις έχει εντάξει σε άλλη ενήμερη ρύθμιση δόσεων τμηματικής καταβολής, υποχρεούται εντός μηνός από την επικύρωση της ένταξης, να τις ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων κατά περίπτωση.

Απώλεια ρύθμισης

8.      Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση μη καταβολής έστω και μιας (1) μηνιαίας δόσης.

9.      Η υπαγωγή του οφειλέτη στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης στον οφειλέτη της σχετικής απόφασης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top