Κομισιόν: Ο πληθωρισμός «πετσοκόβει» τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα

«Σε κίνδυνο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», εκτιμά

Κομισιόν: Ο πληθωρισμός «πετσοκόβει» τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα

Ο πληθωρισμός «πετσοκόβει» τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα και θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη στη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσιάζονται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες.

Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2023 και να επιταχυνθεί σε 2,2% το 2024, αντί για 1% για φέτος και 2% για του χρόνου που προέβλεπαν οι προηγούμενες προβλέψεις. Ωστόσο, η αύξηση στην Ελλάδα είναι λιγότερο καλή απ'ο,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναβάθμιση έκπληξη από την Fitch – Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Η έκθεση είναι αισιόδοξη για την Ευρωζώνη, αφού οι αριθμοί αναθεωρούνται προς τα πάνω. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν, όπως τονίζεται σε κάθε αναφορά.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, καταγράφεται βελτίωση. Στην Ελλάδα τον προβλέπει μειωμένο στο 4,5% για το 2023 και 2,4% για το 2024, ενώ το φθινόπωρο ήταν στο 6% για το 2023. Συνολικά στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός από το 6,1% πέφτει τώρα στο 5,6% σύμφωνα με την πρόβλεψη και το 2025 στο 2,5%.

Market Pass: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το Ταμείο Ανάπτυξης θα παίξει σημαντικό ρόλο το προσεχές διάστημα, αλλά κίνδυνοι εγκυμονούν για την οικονομία λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων. 

Η ελληνική οικονομία κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός επιβάρυνε την ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, το Ταμείο Ανάκαμψης  παρείχε αξιοσημείωτη στήριξη στην οικονομία και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας στα έξοδα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, που μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα.

Επιστρέφουν οι 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να έχει φτάσει το 5,5% το 2022. Η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να διευκολύνει σταδιακά το βάρος για το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και να ευνοήσει την κατανάλωση. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός αύξησης των επενδύσεων, αντισταθμίζοντας εν μέρει την εξασθένηση των εταιρικών επενδύσεων λόγω της σύσφιξης των συνθηκών χρηματοδότησης. Με το εξωτερικό περιβάλλον να βελτιώνεται σιγά-σιγά από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να επιταχυνθούν το 2024. Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό προβλέπεται να αυξηθούν το 2023 και το 2024. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2023 και να επιταχυνθεί σε 2,2% το 2024.

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας υποχώρησε μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο του 2022 και ο πληθωρισμός βάσει αναμένεται να συγκρατηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων, λόγω της πτώσης των ενεργειακών τιμών και των σχετικών αρνητικών συνεπειών. 

Καλάθι νοικοκυριού: Ποια νέα προϊόντα μπαίνουν από 22 Φεβρουαρίου

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αναμένεται να είναι πιο επίμονος, δεδομένου ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει με καθυστέρηση την παραγωγή τροφίμων. Μετά από μέσο όρο 9,3% το 2022, ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 4,5% το 2023 και 2,4% το 2024. Η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023, δεν έχει ληφθεί υπόψη σε αυτές τις προβλέψεις, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει το πεδίο εφαρμογής της.

H συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιθανό να επηρεαστεί από πιθανές επιρροές από τις γεωπολιτικές εντάσεις σε σχέση με το διεθνή τουρισμό. Όσον αφορά τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, οι ανοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την προαναφερθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top