Κρατική επιδότηση στις δόσεις των δανείων – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Νέο πρόγραμμα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα επιδοτούνται οι μηνιαίες δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών, προκειμένου να «σβήσουν» σε μεγάλο βαθμό οι επιβαρύνσεις / Βίντεο: Open

Τη στήριξη των δανειοληπτών, που έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων, προωθούν κυβέρνηση και τράπεζες, κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τις τράπεζες, προχωρά στον σχεδιασμό ενός μηχανισμού επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών, που έχουν επιβαρυνθεί από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στα πρότυπα των δυο αυτών προγραμμάτων. 

Νέα μέτρα στήριξης από τον κουμπαρά του αποθεματικού του προϋπολογισμού  

Ουσιαστικά, θα επιδοτούνται οι μηνιαίες δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών, προκειμένου να «σβήσουν» σε μεγάλο βαθμό οι επιβαρύνσεις, που έχουν σημειωθεί εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα καλύψει δάνεια αξίας από 6 έως 12 δισ. ευρώ.

Ποιους θα αφορά η κρατική επιδότηση στις δόσεις των δανείων

Η κρατική επιδότηση του επιπλέον κόστους της δόσης, που προέκυψε από την αύξηση των επιτοκίων, θα αφορά: 

-    Όσους δανειολήπτες έχουν δάνειο με υποθήκη των πρώτη κατοικία

Πώς θα γλιτώσετε φόρο εισοδήματος για το 2023 με απλές κινήσεις

-    Τα ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

-    Δανειολήπτες με στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

-    Συνήθως, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Πώς θα δίνεται η επιδότηση των δόσεων για τα δάνεια

Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν έχουν αναδρομικότητα. Δηλαδή, θα ισχύουν μόνο για τις τρέχουσες δόσεις από τη στιγμή, που θα ισχύσει το μέτρο.

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Οι περιοχές που παίρνουν μπόνους 15%

Θα επιδοτείται το ποσό της δόσης που θα προκύπτει από την αύξηση των δανείων από τον Ιούλιο του 2022, σε σχέση με τη δόση του μήνα που θα εφαρμοστεί το μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Για παράδειγμα, εάν η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, το κράτος θα επιδοτήσει τη διαφορά της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή έχει μεταβληθεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο.

Οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης του κόστους των δανείων από την άνοδο των επιτοκίων, φτάνοντας έως το 25% στο τελευταίο τρίμηνο.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης

Για παράδειγμα, εάν η αύξηση του δανείου από τον Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο είναι 100 ευρώ, η κρατική επιδότηση θα είναι 100 ευρώ. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η κρατική επιδότηση η κρατική επιδότηση θα είναι στο 75% της αύξησης του δανείου, δηλαδή 75 ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο θα μειώνεται στο 50%, δηλαδή 50 ευρώ, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους η επιδότηση θα μειώνετε στο 25%.

Επιδότηση δόσης δανείου: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Για όσους έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής

-    Το ατομικό καθαρό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 24.000 ευρώ, προσαυξημένο  κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώγια κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως τρία μέλη) με μέγιστο ποσό τις 27.000 ευρώ.

-    Η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

-    Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.-    Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 600.000 ευρώ.

-    Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης του κόστους των δανείων από την άνοδο των επιτοκίων, φτάνοντας έως το 25% στο τελευταίο τρίμηνο

Για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστέρηση πληρωμής άνω των 90 ημερών), τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής

-    Το ατομικό καθαρό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 17.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως τρία μέλη), με μέγιστο ποσό τα 45.000 ευρώ.

-    Η αξίας της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

-    Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ.

-    Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top