Στην Ευρωζώνη η Κροατία από 1/1/2023 

Αυξάνονται σε 20 οι χώρες με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα

ευρώ

Τον δρόμο προς την Ευρωζώνη παίρνει η Κροατία από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε πριν από λίγο η Κομισιόν, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ σε 20. Το συμπέρασμα διατυπώνεται στην έκθεση σύγκλισης του 2022, η οποία αξιολογεί την πρόοδο που σημείωσαν οι Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία σχετικά με την ένταξή τους στην Ευρωζώνη.

Ταμείο Σταθερότητας στην Ευρωζώνη για τη νέα κρίση με 250 δισ. ευρώ

Πρόκειται για τα επτά κράτη μέλη εκτός του ευρώ που έχουν δεσμευτεί νομικά να υιοθετήσουν το ευρώ.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο η Κροατία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών. Όλα τα κράτη μέλη πληρούν το κριτήριο των δημόσιων οικονομικών, εκτός από τη Ρουμανία που είναι το μόνο κράτος μέλος που υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Κομισιόν: Μείωση στο αναμενόμενο ΑΕΠ και αύξηση πληθωρισμού το 2022

Η Βουλγαρία και η Κροατία είναι τα δύο κράτη μέλη που πληρούν το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η Κροατία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης και η νομοθεσία της είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις της Συνθήκης και του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής συμπληρώνεται από την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  για τη Σύγκλιση, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα.

Μητσοτάκης – Πλένκοβιτς: Τα… Rafale φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Κροατία

Η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία

Υπό το φως της αξιολόγησης της Επιτροπής και λαμβάνοντας υπόψη τους πρόσθετους παράγοντες που σχετίζονται με την οικονομική ολοκλήρωση και σύγκλιση, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο ισοζύγιο πληρωμών και της ολοκλήρωσηςτων αγορών προϊόντων, της εργασίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ. 

Το Συμβούλιο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αφού συζητηθεί στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΚΤ έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους.

Η έκθεση, επομένως, σηματοδοτεί ένα κρίσιμο και ιστορικό βήμα στην πορεία της Κροατίας προς την υιοθέτηση του ευρώ.

Σε όλα τα εξεταζόμενα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ, εκτός από την Κροατία, η Έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η εθνική νομοθεσία στον νομισματικό τομέα δεν είναι πλήρως συμβατή με τη νομοθεσία της ΟΝΕ και με το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών/ΕΚΤ.

Της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες Μαρίας Ψαρά 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top