Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων για περίπου 100.000 συνταξιούχους

Ποιους αφορούν, πότε θα δοθούν

Νέο πακέτο αναδρομικών, αλλά και αυξήσεων στις συντάξεις έρχεται για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους το επόμενο διάστημα.

Εντός του Μαΐου αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 5ετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης.

Νέα «βόμβα» αναδρομικών: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε γιατρούς ΕΣΥ

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα έρχεται και ένα δεύτερο πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω, οι οποίοι έμειναν - λόγω τεχνικών δυσκολιών - εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων.

Αναδρομικά σε συνταξιούχους

Συνταξιούχοι: Απόφαση – σταθμός δίνει αναδρομικά για τα δώρα

«Υπήρχαν διάφορες κατηγορίες αναδρομικών που εν πολλοίς στους περισσότερους αποδόθηκαν. Υπάρχουν όμως συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει. Για παράδειγμα, τα αναδρομικά που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση συντελεστών αναπλήρωσης πάνω από τα 30 χρόνια ασφάλισης. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι έχουν πάρει τα αναδρομικά, υπάρχουν όμως και συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει ακόμη. Επίσης, υπήρχαν κάποια αναδρομικά από τις διαφορές της κράτησης που γινόταν στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ήταν 60%, με τον νεότερο νόμο Βρούτση έγινε 30%. Υπήρχαν διαφορές, σε κάποιους έχουν καταβληθεί, σε κάποιους όχι» δήλωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος στην ΕΡΤ.

Αναδρομικά σε συνταξιούχους

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μια κατηγορία, αυτή που συνταξιοδοτήθηκε μετά τις 13 Μαΐου 2016, που για κάποιο χρονικό διάστημα της ασφάλισής τους είχαν παράλληλη ασφάλιση. Με το νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν ότι για την παράλληλη ασφάλιση θα είχαν μια ωφέλεια στη σύνταξη, μια προσαύξηση. Αυτή η προσαύξηση δεν έχει δοθεί ακόμη, διότι δεν υπήρχε λογισμικό να υποστηρίξει την προσαύξηση αυτή. Ακολούθησαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Ο νόμος Κατρούγκαλου ισχύει από τον Μάιο του 2016. Έχουν περάσει 6 χρόνια».

Αναδρομικά σε συνταξιούχους

Ξεκινά η έκδοση συντάξεων fast track και «συντάξεων εμπιστοσύνης»

Ο κ. Μπούρλος υποστήριξε πως οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο: «Πρώτα θα εφαρμοστεί σε αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη από τον Ιούνιο και μετά, δηλαδή από τους συνταξιούχους που τώρα θα πάρουν τη σύνταξή τους. Και σιγά σιγά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top