ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5% το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 - Μικρότερο κατά 3,5 δισ.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η νέα στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος

Χρήματα

Σημαντικά χαμηλότερο, έναντι του στόχου, ήταν το έλλειμα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία).

Ειδικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε για το 2021 στο 5%, έναντι στόχου 7%, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για γενναίες παρεμβάσεις - ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια. Βέβαια, δεν δημιουργείται απευθείας δημοσιονομικός χώρος και αυτό διότι η χώρα παράγει ελλείμματα και όχι πλεονάσματα. 

Μήνυμα Μητσοτάκη από τη Σαλαμίνα: Να προστατέψουμε τους αδύναμους 

Ωστόσο, διευκολύνονται οι κινήσεις, αφού υπάρχει ένας «αέρας» δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα στον οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα εντός του 2022. Σε απόλυτους αριθμούς το ποσό που «απελευθερώνεται» είναι της τάξεως των 3,5 δισ.ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Τα ποσά μετά την αύξηση – Για ποιους φτάνει τα 1.019 ευρώ

Να σημειωθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό, στις 30 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στην Κομισιόν τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2022 στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιοριστεί στο 3% εφέτος έναντι στόχου 4,5% και ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 5,5% όταν ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί με παραδοχή για μέσο εναρμονισμένο δείκτη 0,8%.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η νέα στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος

«Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν μεταφέρεται στη φετινή χρονιά, αλλά μας επέτρεψε να καταθέσουμε το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό χωρίς να εκτροχιάσουμε τα δημοσιονομικά μας», διευκρινίζει αρμόδια πηγή στο star.gr. 

Ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος: Τι πληρώνουμε και γιατί – Πώς υπολογίζεται

Αυτό που μένει να απαντηθεί τον επόμενο μήνα είναι τι δημοσιονομική επίπτωση θα έχει η νέα παρέμβαση, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, για να «φρενάρει» τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι υπάρχουν δύο «πηγές» για να χρηματοδοτηθεί αυτή η παρέμβαση, τουλάχιστον από εθνικούς πόρους:

-    Μετά τα μέτρα στήριξης που ήδη «τρέχουν» (επιδοτήσεις καυσίμων, επιταγή ακρίβειας κ.λ.π.), υπολογίζεται ότι περισσεύουν 800- 900 εκ ευρώ.

-    Από τη φορολόγηση των υπερκερδών από τους παραγωγούς ενέργειας.

Επίδομα καυσίμων: Ανοίγει τη Μ. Πέμπτη η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε αίτηση

Αναφορικά με τα υπερκέρδη, δεν μιλάμε μόνο για την περσινή χρήση, αλλά και για τους μήνες της φετινής χρονιάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη «τρέχουν» πολλά σενάρια για τον υπολογισμό αυτών των κερδών και την εφαρμογή του φόρου, αλλά όλα συγκλίνουν ότι ο φόρος θα υπολογίζεται μήνα με το μήνα, έτσι ώστε να έχει άμεση απόδοση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top