Eurogroup: Χαιρετίζει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ  από την Ελλάδα    

Στο τραπέζι οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας  

Λαγκάρντ Σταϊκούρας

Παρόλο που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι συζήτησαν κυρίως για τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το Eurogroup βρήκε χρόνο να χαιρετήσει την αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα του  δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (GLF) για την Ελλάδα. 

Ecofin και Eurogroup για ενεργειακή κρίση και ανάκαμψη από την πανδημία  
 

«Το Eurogroup χαιρετίζει την αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα του ανεξόφλητου δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αυτή την άνοιξη και τη μερική προπληρωμή των δανείων της στο πλαίσιο του Ελληνικού Δανειακού Μηχανισμού (GLF) στο τέλος του τρέχοντος έτους, με την επιφύλαξη των εθνικών διαδικασιών και της σχετικής έγκρισης από τα όργανα λήψης αποφάσεων του EFSF και του ESM», τονίζεται στο ανακοινωθέν για την Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Στις 6 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα ενημέρωσε το Eurogroup ότι εξέταζε το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού του ανεξόφλητου δανείου του ΔΝΤ, καθώς και μερικής προπληρωμής των δανείων της στο πλαίσιο του GLF. Η μερική προπληρωμή του GLF θα αντιστοιχούσε στις πληρωμές κεφαλαίου που οφείλονται μέχρι το τέλος του 2023 στο πλαίσιο του GLF.

«Σήμερα το Eurogroup υπενθύμισε τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημία και των μεταρρυθμίσεων πολιτικής που έχουν εφαρμοστεί ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν στην Ελλάδα να προβλέψει αυτές τις αποπληρωμές. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», σημειώνουν οι Υπουργοί.

«Το Eurogroup υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόωρες αποπληρωμές στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και το μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης τη συμμετοχή του ΙΜΣ στις δραστηριότητες παρακολούθησης των Ευρωπαίων πιστωτών για το υπόλοιπο της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top