Εξοικονομώ 2021: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις – Έως 75% η επιδότηση

Οι προϋποθέσεις για να μπείτε στο πρόγραμμα

Καθιστικό

Ανοικτή για αιτήσεις είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» (https://exoikonomo2021.gov.gr/) για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό για χρονικό διάστημα 50 ημερών και αφορά όλη την Επικράτεια, δηλαδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις Περιφέρειες.

Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Εξοικονομώ: Άνοιγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Εξοικονομώ: Πολλά τα λάθη στις αιτήσεις – Μόνο μία στις 100 είναι πλήρης

Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα.

Επιδότηση έως 75%

Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%.

Εξοικονομώ 2021: Τα ποσοστά επιδότησης και τα κριτήρια - Αναλυτικός οδηγός

Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Αναλυτικότερα:

Επιδότηση Εξοικονομώ

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

•    Υφίσταται νόμιμα.

•    Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

•    Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Επισημαίνεται ότι, λόγω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των στοιχείων κατοικίας που καταχωρίζονται στην αίτηση με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή, είναι απαραίτητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου (Ε1), εάν υπάρχει μίσθωση/δωρεάν παραχώρηση της κύριας κατοικίας, και στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (Ε2), καθώς και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) να εμπεριέχεται πλήρως και ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Ποιες εργασίες καλύπτονται

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1.Αντικατάσταση κουφωμάτων.

2.Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

5.Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top