«Πράσινο» φως για κατασκευή τερματικού φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη

Ενέκρινε η Κομισιόν την ενίσχυση 166,7 εκατομμυρίων ευρώ

Εργοστάσιο φυσικού αερίου

Η Kομισιόν ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικό μέτρο στήριξης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου τερματικού υγρού φυσικού αερίου («ΥΦΑ») στην Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε η Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι κατάλληλη και αναγκαία, καθώς το σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί χωρίς τη δημόσια υποστήριξη. 

Το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και, γενικότερα, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό, αναφέρει η Κομισιόν.

Μητσοτάκης και Φον vτερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης Ελλάδα γνωστοποίησε στην Κομισιόν τα σχέδιά της να υποστηρίξει την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελούσε μια Μονάδα Αεριοποίησης Αποθήκευσης («FSRU») για τη λήψη, αποθήκευση και επαναεριοποίηση του ΥΦΑ (συμπληρωμένο από μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, όπως σύστημα πρόσδεσης καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέσει το FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας («NNGS»).

"Δεδομένης της στρατηγικής του σημασίας για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος στον ενεργειακό τομέα, βάσει του ΔΕΔ-ΕΕ της ΕΕ (« Διευρωπαϊκό Δίκτυο Ενέργειας ») από το 2013", αναφέρει η Κομισιόν.

"Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Βουλγαρία και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς θα αποτελέσει μια νέα πιθανή πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ("IGB")", τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ενέκρινε τη δημόσια υποστήριξη για το έργο IGB, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2018.

Επιπλεόν, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υδρογόνο και ότι το έργο θα συμβάλει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα μέσω της αυξημένης χρήσης αερίου αντί για άνθρακα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία («ESIF»), ιδίως κεφάλαια που ελέγχονται και διαχειρίζονται απευθείας από την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για την Ανάπτυξη 2014-2020. 

Η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ. 

Δικαιούχος της ενίσχυσης είναι η Gastrade SA, μια εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ελληνικός κατεστημένος φορέας φυσικού αερίου (DEPA) και ο Βουλγαρικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (Bulgartransgaz EAD). 

Η Gastrade θα είναι ο υποστηρικτής και ο χειριστής του νέου τερματικού.

Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπεραντιστάθμιση, ο υπεύθυνος του έργου θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στο κράτος μέρος των εσόδων που παράγονται από το τερματικό, εάν υπερβούν ένα καθορισμένο ανώτατο όριο καθ `όλη τη διάρκεια ζωής του έργου. 

Ο Εθνικός Ρυθμιστής Ενέργειας έχει θέσει σε εφαρμογή ορισμένες εγγυήσεις για να αποτρέψει την αύξηση της θέσης στην αγορά των μεγαλύτερων φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου που συμμετέχουν στο έργο, όπως ο περιορισμός του μεριδίου του ΥΦΑ που μπορεί να κρατηθεί στο τερματικό από αυτούς τους παίκτες .

Αυτό θα διασφαλίσει ότι η ενίσχυση είναι αναλογική και περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο για την ενεργοποίηση της επένδυσης και ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και του εμπορίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top