Ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου: Παγκόσμιο ρεκόρ με καλώδιο 174 χλμ

Όφελος 400 εκατομμύρια ευρώ για τους καταναλωτές από τις ΥΚΩ

Ένα όραμα δεκαετίων έγινε πράξη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου είναι πραγματικότητα, καθώς – όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος – αποπερατώθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίας στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας.

Η διασύνδεση συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας, καθώς θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων, που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες. Ακολουθεί η μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική, που είναι υπό κατασκευή.

Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2x200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου είναι πλέον πραγματικότητα. Θα καλύψει αρχικά το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αντικαθιστώντας παλιές, ακριβές και ρυπογόνες τοπικές μονάδες», έγραψε στα social media, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όφελος 400 εκατομμύρια ευρώ για τους καταναλωτές από τις ΥΚΩ

Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού.

Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).

«Με τη μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου προχωράμε ένα ακόμη βήμα προς τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας για όλη τη χώρα, αλλά ειδικότερα για το νησί της Κρήτης όπου η ζήτηση ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται δραστικά», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top