Εστίαση: Βγήκε η προκήρυξη για την επιδότηση – Από αύριο οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε πως η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων στην εστίαση θα γίνει εντός του Ιουνίου, με ανοικτά παράθυρα και αυστηρά μέτρα προστασίας

Από αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου στις 10.00, και έως την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 στις 15.00, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις της εστίασης για την επιδότηση με σκοπό την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους,  με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε την προκήρυξη του ΕΣΠΑ για τη δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών», με τα κονδύλια να φτάνουν τα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 330 εκατ. ευρώ κατανέμονται σε 280 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Έως 100.000 ευρώ η ενίσχυση

Σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις, που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020, δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Γεωργιάδης: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση της εστίασης  

Ο ανηγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) υπολογίζεται ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους, επί 365 ή 366 αντιστοίχως.

Ποιοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

Εστίαση: «Ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι τον Ιούνιο»

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,

56.29.20: Αλλες υπηρεσίες εστίασης,

56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.

Οι δαπάνες για τις πρώτες ύλες, που μπορούν να δηλωθούν, είναι από την 1η Απριλίου 2021 και μετά.

Οι προϋποθέσεις για να δοθεί η ενίσχυση

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

.    Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020,

.   Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας,

.    Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014,

.    Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ,

.    Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019,

.    Ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης υποβάλλει μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για το σύνολο εγκαταστάσεων εστίασης που διαθέτει.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top