Eurogroup: Συνέχιση της στήριξης της οικονομίας το 2021 και το 2022

Μικρότερη από το αναμενόμενο η ύφεση του 2020

Eurogroup

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν στην διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας το 2021 και το 2022, σύμφωνα με δήλωση που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση που ενέκριναν οι 27 αναφέρουν τα εξής:

«Έναν χρόνο μετά, ο κόσμος παραμένει στα χέρια της πανδημίας COVID-19 και συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της.

Η έντονη πολιτική ανταπόκρισή μας σε εθνικό επίπεδο, σε επίπεδο ζώνης ευρώ και ΕΕ αποδίδει. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει νέα κοινά μέσα με μέγεθος άνευ προηγουμένου, ιδίως τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία μας, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας σε αυτές τις περιόδους εξαιρετικής υγείας και οικονομικής δυσχέρειας, μειώνοντας τον αντίκτυπο της κρίσης».

Οι 27 σημείωσαν ότι «η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, επέτρεψαν στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο επίπεδο δημοσιονομικής στήριξης το 2020, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 8% του ΑΕΠ, επιπλέον των αυτόματων σταθεροποιητών ύψους περίπου 19% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ».

Eurogroup: Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τη δήλωση που ενέκριναν οι 27, αναφέρονται τα εξής:

-    Τα τρία ευρωπαϊκά δίχτυα ασφαλείας SURE για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας, το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ και η Υποστήριξη Πανδημικής Κρίσης του ΕSM, που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 - συμπληρώνουν τις εθνικές απαντήσεις.

-    Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και η καθοδήγηση προς τα εμπρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες διατήρησαν ευνοϊκές συνθήκες για όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και δράσεις εποπτικών αρχών, ήταν επίσης απαραίτητες.

-    Tα ευρωπαϊκά μέτρα έχουν υποστηρίξει την εμπιστοσύνη, προστατεύουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τα προς το ζην, και μετριάζουν τον αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης στις εταιρείες, προστατεύοντας έτσι τα εισοδήματα και την παραγωγική ικανότητα από τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας.

Eurogroup: Μικρότερη από το αναμενόμενο η ύφεση του 2020

Οι 27 σημείωσαν επιπλέον ότι η χειμερινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2021 επιβεβαίωσε ότι η ύφεση το 2020 ήταν σοβαρή, αν και κάπως μικρότερη από την αναμενόμενη το περασμένο φθινόπωρο.

«Η πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρουν οι Υπουργοί και πρόσθεσαν ότι αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα των οικονομιών μας και επανάληψη της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να καλύπτονται από αβεβαιότητα και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών, των περιφερειών και των τομέων.

«Ο στενός συντονισμός της δημοσιονομικής στήριξης εντός της Ευρωομάδας υπήρξε βασικό μέρος της απόκρισης της κοινής οικονομικής πολιτικής μας μέχρι σήμερα. Ο συνεχιζόμενος ισχυρός συντονισμός της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ παραμένει κρίσιμος για να διασφαλιστεί ότι οι οικονομίες μας θα περάσουν σε μια φάση σταθερής ανάκαμψης», αναγνώρισαν. 

Επίσης, υπό το φως της αξιολόγησης της Κομισιόν, επιβεβαίωσαν τη στρατηγική δημοσιονομικής πολιτικής που ορίζεται στη δήλωση του Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού του 2021.

«Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι έως ότου τελειώσει η κρίση για την υγεία και η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας μέσω της ανάπτυξης του απαραίτητου επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης», υπογράμμισαν.

«Η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και ο μετριασμός των πληγμάτων μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, σημείωσαν.

«Η Ευρωομάδα δεσμεύεται για μια υποστηρικτική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το δημοσιονομικό κίνητρο που απορρέει από το RRF», ανέφεραν. 

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι «οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι παραγωγικές επενδύσεις, υποστηριζόμενες από το RRF, είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού μεσοπρόθεσμα».

«Προς το παρόν, και όσο επικρατεί η οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, παραμένουν απαραίτητα ευρεία δημοσιονομιικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εταιρειών. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά καθώς εξελίσσεται η οικονομική και υγειονομική κατάσταση»

Eurogroup: Τι προβλέπεται μόλις αρθούν οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό

Σε ένα δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας και αρθούν οι περιορισμοί, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης, υποστήριξαν οι 27.

«Οι βιώσιμες αλλά ακόμη ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθηθούν στην αποφυγή προβλημάτων φερεγγυότητας, να ανοίξουν ξανά και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Οι πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εταιρειών, διευκολύνοντας όλο και περισσότερο τη μετάβαση σε θέσεις εργασίας και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για άνεργους και ανενεργούς ανθρώπους. Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στον ρυθμό και την ισχύ της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος και να υποστηρίζονται από τη συνεχιζόμενη δέσμευση για δημοσιονομική βιωσιμότητα», πρόσθεσαν.

«Όταν η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές, με έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στην αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων και στη στήριξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της ζώνης του ευρώ», τόνισαν οι Υπουργοί οικονομικών.

Eurogroup: Τι είπαν για το RFF και οι άλλες συνιστώσες του Next Generation EU

Η Ευρωομάδα αναγνώρισε ότι το RFF και οι άλλες συνιστώσες του Next Generation EU είναι επαρκή ευρωπαϊκά εργαλεία στη διάθεσή μας, τα οποία θα διευκολύνουν μια υποστηρικτική δημοσιονομική θέση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».

«Προσφέρουν επίσης μια μοναδική ευκαιρία να διοχετεύσουν τις επενδύσεις σε τομείς όπου χρειάζονται περισσότερο και να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είναι επομένως σημαντικό να ενσωματωθεί το RRF σε μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές. Το πρόσθετο δημοσιονομικό κίνητρο από το RRF θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ όπου η χρηματοδότηση του RRF είναι σημαντική σε σχέση με το ΑΕΠ τους ή τις συνολικές δημόσιες επενδύσεις. Από την άποψη αυτή, η έγκαιρη εφαρμογή του RRF παραμένει ύψιστης προτεραιότητας», καταγράφουν.

«Υπό το φως της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση και να μελετά τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ τους επόμενους μήνες. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να διασφαλίσουμε μια υποστηρικτική και ευέλικτη πολιτική απάντηση. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω καθοδήγηση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική που αναμένεται στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο του πακέτου του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2021 και υπό το φως των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν», κατέληξαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top