Επιθεώρηση Εργασίας: «Καταιγίδα» προστίμων για εικονικές αναστολές σύμβασης

Αλλά και για παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό  

Υπουργείο Εργασίας

Σωρεία ελέγχων πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021  για εικονικές αναστολές σύμβασης εργασίας αλλά και για τη μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις. 

Σε αναστολή σύμβασης εργασίας οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας!

Συγκεκριμένα στο χρονικό αυτό διάστημα έγιναν 8.390 έλεγχοι που επέφεραν 911 κυρώσεις, με το ποσό των προστίμων να ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.  

Επίκεντρο των ελέγχων ήταν οι κλάδοι όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών), όπως και οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε:
•    Καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ 
•    Υπηρεσίες  εστίασης (διανομείς κλπ)
•    Βιομηχανία τροφίμων
•    Οικοδομοτεχνικά έργα
•    Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ 

Υπουργείο Εργασίας: Αναστολή σύμβασης - Τι ισχύει για απαγόρευση απολύσεων

Αναλυτικά οι έλεγχοι έδειξαν: 

1. Το 40% των παραβάσεων αφορά  «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή  βρέθηκαν να εργάζονται), ενώ το  10%  αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων  και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ)  και ένα 8%  την μη χρήση μάσκας. 

2. Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία. 

3. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων  ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top